Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Száraz Miklós György erdélyi körúton2019. január 24. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

Hatállomásos erdélyi bemutatókörúton népszerűsíti Székelyek – Történelemről és hagyományról című, a Scolar Kiadó gondozásában nemrég megjelent regényes művelődéstörténeti munkáját Száraz Miklós György József Attila-díjas író. A székelyek természetét, szokásait, különösségét és történelmét is tárgyaló írást elsőként a kolozsvári közönség ismerheti meg január 19-én.

A magyar őstörténet, benne a székelyek történetével, olyan izgalmas, hogy a tudósok és megszállott amatőrök meg nem szűnő lelkesedéssel kutatják azt. Száraz Miklós György regényes művelődéstörténeti kötetében elsősorban a székelység természetét, szokásait, különösségét igyekszik megragadni. De mert egy nép habitusa alakítja a történelmét, és a történelme alakítja a habitusát, ezért a szerző mégis a történelembe ágyazva igyekszik megismertetni a székely népet, melynek saját földje, himnusza, zászlaja, szent hegye, és ami a legfontosabb, saját szabadsága van.

„Erdély a gyerekkorom. Ahogy minden magyaré. Azé is, aki nem tudja, aki soha nem lépte át a határát, aki nem járt Kolozsváron, a Mezőségen, a Székelyföldön. Mert ő is Erdély meséin, balladáin és legendáin nőtt fel”

– írja Erdély csodái című munkájában a szerző. Száraz Miklós György régóta tervez írni egy nagyregényt Erdélyről, Háromszékről, a havasok világáról. A Székelyek egy újabb lépés az Erdély-regény felé vezető úton. Egy történész hiteles munkája, amelyben Szent László legendájától a Csíki székely krónikáig, a Székely Hadosztály történetétől Áron püspök hagyatékáig szépírói könnyedséggel tálalja a székelységről szóló legendákat és tényeket.

Az erdélyi bemutatókörút állomásai:

2019. január 19. szombat, 18 óra – Könyvbemutató, Café Bulgakov, Kolozsvár (moderátor: Illés Andrea)
2019. január 21. hétfő, 16.30 – Dedikálás, Gutenberg Könyvesbolt, Székelyudvarhely
2019. január 21. hétfő, 18 óra – Könyvbemutató, Városi Könyvtár, Székelyudvarhely (moderátor: Katona Zoltán)
2019. január 22. kedd, 15 óra – Dedikálás, Gutenberg Könyvesbolt, Csíkszereda
2019. január 22. kedd, 17 óra – Könyvbemutató, Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda (moderátor: Lövétei Lázár László)
2019. január 23. szerda, 18 óra – Vígadó Művelődési Ház, Kézdivásárhely (moderátor: Sántha Attila)
2019. január 24. csütörtök, 18 óra – Bod Péter Megyei Könyvtár, szervező a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy (moderátor: Sántha Attila)
2019. január 25. péntek, 15.30 – Dedikálás, Gutenberg Könyvesbolt, Marosvásárhely
2019. január 25. péntek, 17 óra – Könyvbemutató, András Lóránt Társulat, Marosvásárhely (moderátor: Portik Szász Emese)

 Háttér: Száraz Miklós György: Székelyek – Történelemről és hagyományról

Büszke, nyakas, harcos nép Európa közepén – ők a székelyek. Rengeteg titok lengi körül őket. Kezdve azzal, hogy vajon kik ők? Szkíták, avarok, kazárok, kabarok leszármazottai? Egy ősi, elcsángált zsidó törzs maradéka? Görögök, perzsák, gótok, szicíliai római légionáriusok dédunokái? Attila és Csaba királyfi egyenes ági rokonai? Európa legősibb, a földjén legkorábban megtelepült népe? Vagy ne bonyolítsuk…? Egyszerűen magyarok ők is?


„Apai nagyapám, ha valami szokatlant tapasztalt, mosolyogva azt mondta: »Csavaros, mint a székely esze.« Szava járása volt ez is: »Három zsidó egy örmény, három örmény egy székely.« Nem tudom, honnan szedte a frappáns mondást, azt sem tudom, valaha találkozott-e örmény emberrel, s ha igen, tudta-e róla, hogy kiféle-miféle. Azt viszont tudom, hogy a székelyeket szerette. Hogy miért? Talán a Székely Hadosztály miatt?”
(A könyv fülszövegéből)

„Akkor hát hadd mondjam ki véleményemet Száraz Miklós György legújabb kézikönyvéről: remekmű, mert benne van adatszerűen, tényeket sorakoztatva minden, amit a székelységről a tájékozott embernek tudnia kell, és ami még fontosabb: előadásában akár Bukarestben is megjelenhetett volna értő fordító segítségével. (…) Olyan bölcsességgel, tárgyszeretettel és kellő ön­iróniával meséli a történeteket, hogy ugyanannál az asztalnál ugyanezzel a hangnemmel szomszéd népeink képviselői is elbeszélhetnék saját jól bejáratott – eddig véresen komolyan előadott – meséiket.” (Kabdebó Lóránt kritikájából)

 Száraz Miklós György – Székelyek (szerk.: Illés Andrea, Scolar Kiadó, 2018, 260 oldal, keménytáblás, cérnafűzött, 3999 Ft)

Száraz Miklós György  - fotó Bach MátéA szerzőről:

Száraz Miklós György (Budapest, 1958) bölcsészetet tanult, történelem és levéltár szakon végzett. Néhány évig az Új Írás rovatvezetőjeként, majd könyvkiadókban, illetve napi- és havilapoknál dolgozott. Első regénye, Az Ezüst Macska az 1997-es első megjelenése óta több sikeres kiadást is megért, s Olaszországban is megjelent a milánói Edizioni Anfora gondozásában. Második regénye (Lovak a ködben) megjelenésének évében, 2001-ben kisregénnyel (Menyasszonyfátyol), majd 2003-ban regényes esszével (¡Ó, Santo Domingo!) mutatkozott be.

Több műfajú író. Ír publicisztikát, s az elmúlt évtizedben sorra jelentek meg képes albumai Magyarországról és Erdélyről, de ír szövegeket ismert magyar fotóművészek (pl. Korniss Péter) albumaihoz is.

2003-ban József Attila-díjat kapott. Magyarország csodái című albumáért ugyancsak 2003-ban Fitz József-díjat vehetett át. Apám darabokban című regényéért 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának könyvnívódíját érdemelte ki, 2018-ban pedig „különös, rendhagyó történeteket elbeszélő regényei és novellái, magas színvonalú írásművészete” elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. (Száraz Miklós György - fotó Bach Máté)

A Scolar Kiadónál eddig megjelent művei:
Székelyek (2018)
Osztozkodók (2018)
Írd fel házad kapujára – A zsidó történelemről és hagyományról (2017)
Az álomvadász (2017)
Az Ezüst Macska (2016)
Apám darabokban (2016)
Lovak a ködben (2015)
Elpatkolsz, szívem, mint a pinty (2014)

 

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.