Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Háromszéki honleányok - szabadtéri kiállítás2019. március 13., szerdán 17:00 órakor a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren kerül sor a Háromszéki honleányok szabadtéri kiállítás megnyitójára, a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodájának szervezésében. Közreműködik a Székelyföldi Szablyavívó Iskola. Megnyitó beszédet mond Márky Dániel konzul (Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa).

Csernovics Emília, Domicella Bilinska, Duffaud Karolina, Kapitány Katalin, Paulina Kakowska Reviczky Mária , Sissány Elíz, Szentgyörgyi Horváth Krisztina, , Paulina Kakowska, Zichy Antónia, Szinyei Merse Emma után itt az idő új, méltatlanul elfeledett női neveket felidézni az1848-as forradalom kapcsán : Velcsuj Jusztina, Gábor Áron „hűséges árnyéka”, Zsigmond Jakabné Kovács Lídia, Benkő Rafaelné Dálnoki Lázár Rozália, Szotyori Nagy Tamásné Vajna Terézia, rétyi Antos Józsefné pávai Vajna Anna Szentkereszti Zsigmondné Gróf Haller Anna, Semsey Tamásné Imreh Honoráta, Apor Zsuzsanna, Szilágyi Sámuelné Bagoly Juliánna, Edényi Lipótné Dobay Klára, Móricz Sándorné Dobay Leontina Klementina, Vida Dánielné Dobay Mária, Katona Ferencné, és nem utolsó sorban Özvegy Vitéz Antalné Doby Zsuzsanna. Közös bennük, hogy mind Háromszéken születtek és mindegyikük szíve a forradalomért dobogott…

„Az aradi vértanúk özvegyeinek, a Hátrahagyottak emlékezete...című kiállításunk állított emléket itt az idő, (bár a teljesség igénye nélkül), ez alkalommal Háromszéki Honleányok-ra és nemes cselekedeteikre emlékezzünk. Úgy gondoltuk, hogy hasonló érdeklődés fogja övezni azokat a honleányokat, akik Székelyföldön, nevezetesen Háromszéken emelkedtek ki hősies magatartásukkal, és a forradalom iránti elkötelezettségükkel.”

Az emlékezésben a történészek, helytörténészek kutatásai segítettek, de a kiállítás létrejöttében Nagy Sándor Háromszék önvédelmi harcza 1848–49című kötete jelentette a kiindulópontot: „A családok szentélyeiben maradott volt a házi istenek legszentebbikének: a honszerelemnek oltára; otthon maradtak volt a lelkes nők s az idősebb derék honfiak: (…)otthon voltak a lelkes nők; az Antosok [János honvéd alezredes, Ferenc honvéd őrnagy] anyja [rétyi Antos Józsefné pávai Vajna Anna], a bátor lelkű Nagy Tamásné [Vajna Terézia], a vakmerő Semseyné [Semsey Tamás honvéd tüzér százados felesége, Imreh Honoráta], a félelmes szájú Szilágyi [Szilágyi Sámuelné Bagoly Juliánna] alezredesné, a mívelt Dobay [nagydobói Dobay Károly cs. kir. ezredes, székely határőrezred parancsnokának lányai: Dobay Klára Edényi Lipót honvéd ezredes felesége, Dobay Leontina Klementina Móricz Sándor honvéd ezredes felesége, Dobay Mária Vida Dániel honvéd százados felesége, Dobay Klára nádasdi Baán Béla honvéd hadnagy felesége] nővérek, a komoly-merész Benkő Rafaelné [dálnoki Lázár Rózália] s száz meg százan. S ha ezeket fölemlítem, csak a történeti hűségnek és kegyeletnek teszek áldozatot, mert ezek valának főleg hazafi és honleányi magasztos jellemeikért, a hon és szabadság ügyéért hozott áldozataikért később annyi üldözésnek kitétetve, meg nem kíméltetve a lovagiatlan győzőtől, még a gyöngéd nők is; kik közül többen börtönbe hurcoltattak(...)nem tudok szavakat találni azon elszánt bátorság és áldozatkészség leírására, melyet Háromszék e pillanattól fogva a végső katasztrófáig kifejtett. Termopilévé vált a kis föld s Leonidászokká váltak hős fiai…

A kiállításon bemutatott a honleányok, a forradalmi események közepedte gyors változásokon átesett társadalmi jelenségek aktív szereplői. Legyenek zászlóanyák, kokárdakészítők, sütőasszonyok, vagy akár összeesküvések részesei, özvegyek, vagy éppen nőhonvédek, forradalmi idők forradalmi cselekedeteket és hozzáállást kívántak. Jelen kiállítás ezeknek a hölgyeknek a pályaképét mutatja be.

Az esemény partner intézménye a székely Nemzeti Múzeum és az Erdélyi Történelmi Múzeum valamint a budapesti Hadtörténeti Múzeum az együttműködés révén relikviák és dokumentumok teljesebb történelmi képet hivatottak biztosítani.

A szövegek az alábbi történészek és helytörténészek munkáinak felhasználásával történt: Egyed Ákos akadémikus, Demeter Lajos, Demeter László, Kisgyörgy Zoltán, Süli Attila őrnagy, Borbíró Fanni, Kisgyörgy Tamás, Benkő Mihály, Nagy Sándor valamint Bözödi György író.

Szakmai lektorálás: Demeter Lajos.
Külön köszönettel: Vargha Mihálynak, Mitu Melindanak, Szőcsné Gazda Enikőnek, Sántha Imre Gézának és Szőcs Imrének.

A „honleányokat” megjelenítő fotók a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron című előadásában használt jelmezek felhasználásával készültek, Deák Gyula Levente igazgató jóvoltából.

Közreműködtek:
Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Lukács Réka, Virág Imola, Kis Gabriella, Para Kinga (Háromszék Táncegyüttes).
Jelmeztervező:
Furik Rita.

Fotó:  Szabó-Szebeni Róbert, Toró Attila
Grafikai szerkesztés: Szabó-Szebeni Róbert

* * *

19:00 óra – Hagyaték - Gábor Áron relikviák és vetítettképes előadás a háromszéki 48-as emlékművekről. Közreműködik: Sántha Imre Géza művészettörténész, Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet-Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke. / Székely Nemzeti Múzeum

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.