Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Vargyasi Levente a Gödöllői V. Nemzetközi Természetfilm FesztiválonA víz volt a kiemelt témája az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak, amelyet először 2015-ben rendeztek meg. Az Áder János köztársasági elnök védnökségével meghirdetett filmfesztivál ma már számos kísérőprogrammal bővülve a régió egyik legnagyobb filmes és természet-környezetvédelmi tematikus rendezvénye. Idén 98 országból több, mint 1400 alkotást neveztek, ezekből választották ki azt a 146 filmet, amelyeknek 70 százaléka premier, és amelyeket 3 nap alatt 6 helyszínen vetítettek le a szervezők.

A „Kárpát-medencei Filmszemle – Vidéki élet, hagyományok” kategóriában idén először háromszéki alkotók is neveztek és mindjárt el is hozták az első díjat. Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente filmes szakember „Meszesek” című dokumentumfilmje már többször bizonyított: többek között megkapta a lakiteleki Közösségi Televíziók XIV. Filmszemléjének fődíját, ahol a zsűri elnöke Sára Sándor volt, az első Nemzetközi Népismereti Filmszemle első helyezését Sztánán 2014-ben, illetve a Zalatnai Nemzetközi Etnográfiai Filmfesztivál legjobb forgatókönyvért járó elismerését.

Meszesek – díjak az V. Nemzetközi Természetfilm FesztiválonA néprajzi dokumentumfilm nemcsak a mészégetés folyamatát rögzíti több héten át, de annak vargyasi művelőit is emberközelbe hozza, betekintést engedve életükbe. Az azóta már sajnálatos módon elhunyt Vásárhelyi József még nagyapai ágon örökölte a mesterséget. Még szomorúbb, hogy maga a mesterség is követi mesterét: bár mindenki elismeri, hogy a hagyományos módon oltott mész magasabb minőségű, mint ipari úton előállított, modern változata, a fiataloknak nem éri már meg ezzel foglalkozni.

 

Meszesek – díjak az V. Nemzetközi Természetfilm FesztiválonA film alkalmazkodik a hely és az emberek ritmusához, a cselekmyeény lassan gördül, egy olyan életformát mutat be, amely az átlagembertől ma már idegen – Fám Erika filmkritikus, esztéta szerint ettől erős a film antropológiai értéke. Az alkotás a „Kárpát-medencei Filmszemle – Vidéki élet, hagyományok” kategória első helye mellett egy Kárpát-medencei alkotói díjat is kiérdemelt.

A szerzőpáros közben folyamatosan dolgozik, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ megbízásából évente egy újabb népi mesterség titkait örökíti meg, legközelebb, június 11-én a tavaly forgatott Kerekesek című munkájuknak lesz bemutatója.

(A Kovászna Megyei Művelődési Központ sajtóközleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.