Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Székelyföldért megmozgatjuk Európát - Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókértEgymillió aláírást kell összegyűjtenünk szerte Európából 2020. május 7-éig a nemzeti régiók érdekében. Nemzeti régiókon olyan tájegységeket értünk, amelyeket nemzeti, nyelvi, kulturális, vallási sajátosságok különböztetnek meg a szomszédos régióktól. Lehetnek ezek országok, kisebb közigazgatási egységek, vagy közigazgatási hatáskör nélküli vidékek, közösségek, amelyek erős kulturális, politikai és történelmi identitással rendelkeznek, népek, nemzetek, társadalmak, amelyek nem alkották meg saját államukat. Ennek ellenére erős politikai akarat hordozói az önrendelkezés elérésére.


Ezért A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés lehetőséget teremt baszkoknak, bretonoknak, flamandoknak, katalánoknak, korzikaiaknak, skótoknak, székelyeknek, walesieknek, észak-íreknek, a belgiumi német közösségnek és más, a kezdeményezés által érintett közösségnek, hogy nemzeti törekvéseiket európai szinten jelenítsék meg.

Ez a felhívás régiók lakóit szólítja meg: tegyük a következő egy évben sikeressé a nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezést! Emeljük ki szülőföldünket a közösségi jog szürke övezetéből!

A Székely Nemzeti Tanács e polgári kezdeményezés elindítójaként, azzal a gondolattal választotta meg mozgósító jelmondatát, hogy mintát kínáljon lehetséges szövetségeseinknek: „Székelyföldért megmozgatjuk Európát”. A megfelelő nemzeti régiók nevét kell a jelmondatban helyettesíteni, és akkor közösen fogjuk megmozgatni az egész földrészt.

Ha létezik egy, az egész kontinenst átfogó akarat, akkor az aláírásgyűjtést európai népszavazás rangjára emelhetjük. Szülőföldünkért és azon közösségért, amelyhez tartozunk.

 

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2019. május 30.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.