Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Módszertani kézműves és néptánc műhelymunkaA Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza közös szervezésében idén 2019. július 1-5. között immáron tizennegyedik alkalommal kerül megszervezésre Csernátonban a Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka.

A feliratkozott résztvevők többnyire pedadógusok, akik az iskolai, illetve az azon kívüli oktatásban is hasznosíthatják majd a tanult ismereteket. A tánc és ének tanítására összpontosító műhelymunka célja bebizonyítani ezek nevelő, anyanyelvformáló mivoltát. Virág Endre főszervező bízik az összefogás erejében és a hagyományok népszerűsítésében látja a jövőt, szeretné, ha újra ének és tánc zengené be az iskolák udvarait.

Szükség van a hasonló műhelymunkák megszervezésére, hiszen általuk a résztvevők betekintést nyerhetnek a néptáncok és gyermekjátékok elméletébe is. A tábor ideje alatt a táncokat és azok módszertanát Both József táncszakelőadó és Both Zsuzsa szakirányító oktatják, a kézművesfoglalkozás Kolozsi Ildikó és Szász Etelka szakoktatók vezetésével zajlik majd.

Az öt napos műhelymunka során előadásokban sem lesz hiány. Hétfőn, Haszmann Pál csernátoni helytörténész „Jelképtárunk” címmel nyújt ismeretterjesztést, majd kedden Kinda István néprazjkutató „Hagyományos népi mesterségek Háromszéken – régen és ma” témában értekezik. Szerdán Both Zsuzsa kézműves, néprajzkutató „Jeles napok és ünnepi szokások” témában bővíti a jelenlevők ismereteit, csütörtökön Kakas Zoltán, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa „Beszélő kövek” című néprajzi előadása színesíti a délutánt, míg pénteken Both József táncszakelőadó „A tánc és társadalmi környezete” című értekezése nyitja meg a délutáni foglalkozást.

A táncoktatások és énektanulások alatt, valamint az esti táncházban is Ábri Béla, Csűrös Imre és Csoboth Lehel népzenészek húzzák majd a talpalávalót.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.