Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

utos nyar sepsiszentgyorgy talamba 2019A Diákok éve tematikus év keretén belül szervezett Ütős nyár Sepsiszentgyörgyön! programsorozat augusztus 2-án érkezik el első, a szó szoros értelmében ütős koncertjéhez, hiszen 19:00 órától a világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes lép majd fel a főtéri kőszínpadon.

A pénteken hallható Tour de Drums című, a Talamba Ütőegyüttes saját szerzeményeiből összeállított produkció során interaktív megoldások, némi humorral fűszerezett, ötletgazdag műsorelemek és fülbemászó, ritmusos dallamok gondoskodnak arról, hogy mindannyian emlékezetes élménnyel gazdagodjunk. Annál is inkább, mert az együttes Afrikától az Ibériai-félszigeten át kalauzol majd több kontinens ütős hagyományainak bemutatásán keresztül egészen a balkáni térségig. Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente előadásában tradicionális, ritka hangszerek megszólaltatása által élhetjük át az afrikai törzsi zene ritmusait, a spanyol dallamok szenvedélyességét, valamint az oly sokszínű Balkán népeinek zenéjét.

Nem is képzelnénk, hány féle perkuciós hangszer létezik. Már a névadó talamba is egy kevesek által ismert, délszláv eredetű cserépdob, melyet párban használtak: a cseréptestre húzott állatbőrt speciális ütőkkel ütötték. De ott van még a nyugat-afrikai agogô, kenkeni, shekere, djembe és konga, az ugandai amadinda, a kubai bongó, a balkán térségben elterjedt tapan vagy az indián eredetű maracas. Mindazoknak, akik nem ismerik ezeket a hangszereket, de kíváncsiak rájuk, érdemes látniuk, hallaniuk a Talamba előadását, hiszen a felsoroltakat (és nem csak) kivétel nélkül megszólaltatják majd péntek este. 

A koncerten való részvétel ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.