Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Budapesti tapasztalatcserén a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjaiA Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Határtalanul! programja tette lehetővé, hogy október 20- 25. között együtt dolgozhassanak Budapesten és felkészüljenek az október 23-i megemlékezésre a Plugor Sándor Művészeti Líceum színészosztályainak és a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium dráma- és médiatagozatos diákjai.

A program elsődleges célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése által, amely a közel 50 fiatal számára leginkább a szakmai tapasztalatcserén, a közös műhelyfoglalkozásokon és próbákon teljesedik ki. A közösen eltöltött öt nap célja abba az interaktív kutató- és alkotómunkába összpontosul, amely a diákokkal közösen, a művészet eszközeivel arra keresi a választ, hogy mit jelentenek ma az október 23-i események a tizenhat-tizennyolc éves fiatalok számára. A projektet Benyhe Bernát budapesti, valamint Fazakas Misi és Prezsmer Boglárka sepsiszentgyörgyi szakemberek irányítják.

A szakmai programok mellett, a diákok részt vesznek különböző megemlékezéseken, kulturális programokon valamint kirándulással egybekötött városlátogatáson is. Budapesten felkeresik a jelentős, október 23-i eseményekhez kapcsolódó emlékhelyeket és Mucha Oszkár vezetésével egy rendhagyó videós projektre is sor kerül. A sepsiszentgyörgyi csapat meglátogatja az Országházat, a Sziklakorház Atombunker Múzeumot illetve Visegrád több múzeumát is. A kulturális programok közül kiemelkedőnek számít Szőcs Petra Déva című filmjének a premierjén való részvétel az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Magyarság Háza esti előadásain és rendhagyó történelmi óráin való részvétel, valamint az Ódry Színpadon a Yerma című előadás megtekintése, amely után egy szakmai beszélgetésre is sor kerül Molnár G. Nóra rendező- koreográfussal. A budapesti tapasztalatcsere alkalmával a sepsiszentgyörgyi végzős drámások Antigoné- ahogyan mi látjuk című előadása is bemutatásra kerül.

A Határtalanul! program második részére május végén kerül sor, amikor majd a budapesti diákok látogatnak el Sepsiszentgyörgyre a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A két intézmény kapcsolata tíz évre nyúlik vissza, amely időszak alatt számos együttműködés és Határtalanul! program valósult meg.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban működik Románia egyetlen magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire májusban kerül sor, de már most elkezdődnek a rendszeres felkészítők. Legközelebb november 2-án 16 órakor a Visky Árpád drámatermében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a szaktantárgyakkal.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.