Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Atelier Desen Lea RasovszkyPárbeszéd a játék, a művészet és a kísérletezés fontosságáról és szükségességéről az iskola terében | a projekt kezdeményezőjével, Irina Bălannal (Kortárs Művészeti Kör, Aknavásár), és Lea Rasovszky művészeti oktatóval (MATKA) | MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér | kedd, 2019. október 29.,18.00 óra | Szabadság tér 2. | a belépés díjtalan

100 évvel a Bauhaus-mozgalom megjelenése után, aknavásári diákok újraalkották a XX. század legnagyobb hatású művészeti, építészeti és formatervezési iskolájának eredeti gyakorlatait. Nyolc műhelyfoglalkozás keretében, az Asociația 37 által kidolgozott Bauhaus Play. Eredeti művészeti gyakorlatok az iskolában elnevezésű projekt tanulókat, művészeket, formatervezőket, iparművészeket, de tanárokat és szülőket is megszólított. A Bauhaus közösségre és dialógusra nyitott szellemében, a Costache Negri Főgimnázium hetedik osztálya változatos művészi technikák kipróbálásának a színhelyévé vált, ahol szokatlan, újrahasznosított anyagokkal, hulladékkal – nylon szatyrokkal, kartondobozokkal, fadarabokkal, elromlott játékokkal vagy régi ruhákkal is lehetett kísérletezni. A műhelyfoglalkozások során a tanulók a felelős fogyasztói magatartásról, a fenntartható helyi fejlődésről és a természeti erőforrások hatékony kihasználásáról beszélgettek, és részt vettek első tiltakozásukon, a Fridays for Future-n (Péntekek a Jövőért).

Atelier sculptură cinetică Ștefan Radu CrețuAbból kiindulva, hogy a megfigyelés és képzelet által megoldásokat találhatunk a jelen problémáira és egy jobb jövőt teremthetünk, a gyerekek kísérleteztek a kinetikus szobrászattal, a stopperóra által megszabott időre mázoltak, megtervezték és megépítették az ideális iskolát, újrahasznosított papírral dolgoztak, ékszereket és kimonókat alkottak műanyagból, betűtípusokat alkottak öntapadós pontok százaiból, bútort készítettek kartonból, az üveg új hasznosítási lehetőségeit találták ki, textilinstallációkat szabtak és fontak.

Irina Bălan, Ștefan Radu Crețu, Lea Rasovszky, Adina Rusu, Borbala Ferencz, Radu Manelici, Horațiu Oltean, Ștefan Șova, Ioana Ciolacu voltak a kulturális nevelők és művészek, akik a kísérletek folyamán irányították és bátorították a gyerekeket kreativitásuk kibontakoztatásában és kritikai érzékük fejlesztésében.

Atelier Stycle„Az aknavásári tapasztalat ismét meggyőzött gyermekeink kiaknázatlan kreatív potenciáljáról. Új gondolkodási témákkal ösztönözve, anyagokkal és eszközökkel, ha kihozzuk őket a padokból és hagyjuk mozogni, úgy improvizálnak, mint a hívatásos művészek, formákat keresnek, számolnak, mérnek, komponálnak, magyaráznak, miközben egyetlen tevékenységben egyesítik a különböző tantárgyakban megszerzett képességeiket, eggyé kovácsolván ezeket kulturális kompetenciává.” – Ștefan Radu Crețu, szobrász.

A projekt egy együttműködésből született, olyan berlini Bauhaus-küldöttekkel, akik már 2018 óta tesztelik a Bauhaus-technikákat állami iskolákban. A Bauhaus Play-projekt tapasztalatából kiindulva, október 29-én a játék, a művészet, a kísérletezés fontosságáról és szükségességéről beszélgetünk a projekt kezdeményezőjével, Irina Bălannal (Kortárs Művészeti Kör, Aknavásár), és Lea Rasovszky művészeti oktatóval (MATKA) a helyi tanárokkal, művészekkel, kulturális szervezőkkel és minden érdeklődővel.

A Bauhausról
A Bauhaus művészeti iskola és mozgalom Németországban jelent meg 100 évvel ezelőtt Walter Gropius építész irányításával, olyan ideális módon ötvözve a művészeteket, építészetet, formatervezést, színházat, táncot, fotográfiát és bútortervezést, mely a mai napig hatással van ránk.

A pedagógiáról
Az Aknavásári Kortárs Művészeti Kör célja, hogy növelje a tanulók művészet iránti érdeklődését rendszeres rendezvényei által: találkozók kortárs művészekkel, bemutatók, nem formális megbeszélések, műhelyfoglalkozások, múzeum- és galérialátogatások.

#CercBauhaus #BauhausPlay #cercartacontemporana #asociatia37

 

SZERVEZŐK: Asociația 37, Costache Negri Főgimnázium
PARTNEREK: MetruCub – forrás a kultúrához, Goethe Intézet Bukarest, Minitremu, MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Asociația Reper21 – Társadalmi felelősségvállalás és fenntartható fejlődés
MÉDIAPARTNEREK: Radio România Cultural, Roata Mare, The Institute, IQAds, AGERPRES

 Kapcsolat: Mihaela Greșiță-Radu | | 0757 909 230

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.