Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

05 kerekesek ethos film fest2019. november 4-6. között első alkalommal került sor Besztercén az Ethos Film és Fotó Fesztiválra (Ethos Film Fest), amelynek célja a hazai és külföldi néprajzi témákat boncolgató filmek bemutatása és népszerűsítése. A Dacia Kulturális Központ által szervezett eseményre mintegy 1200 filmet neveztek be 21 országból, az ezek közül továbbjutó 37 filmből csemegézhettek az érdeklődők a háromnapos rendezvény alatt.

Az öt meghirdetett kategóriában (hosszú és rövid terjedelmű filmek, helyi, illetve országos és külföldi fotók, valamint archív fotó kategóriák) két-két díjat osztottak ki, így a fő díjak mellett átadták a közönség által legjobbaknak ítélt díjakat is. A sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember és Kinda István néprajzkutató Kerekesek című dokumentumfilmje kategóriájuk második legjobbjaként a közönség különdíjában részesült.

A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ megbízásából készült kordokumentum főszereplője Gál József, Zabola utolsó aktív kerekes mestere, aki a szakmát még legény korában, inasként tanulta egy hilibi mesternél. Foglalkozását 80. életévén túl is értékes szakmai örökségként és tisztességes megélhetési lehetőségként emlegeti.

(A Kovászna Megyei Művelődési Központ közleménye, fotók: Vargyasi Levente)

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.