Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Városjáró Munkafüzet készült Sepsiszentgyörgy épített örökségeirőlBemutatta Városjáró Munkafüzetét a Turulmadár Ifjúsági Iroda, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi műemlék épületek és az épített örökségek népszerűsítése. Az oktatás-jövőkép-érték elnevezésű projekt részeként a 14 év fölötti fiataloknak Kontraszt: fiatalos örökség címmel fotópályázatot hirdetett az iroda, a 10-12 éves korosztály számára pedig elkészítette a kiadványt.

A munkafüzet a központ fontosabb épületeit, valamint a vártemplom és az odavezető óváros utcáit mutatja be, rövid ismertetőkkel az épületekről, és olyan feladatokkal, amelyeket akár sétálás közben is meg lehet oldani.

Szőcs Borbála, a kiadvány szerkesztője elmondta: „Célunk, hogy a 10-12 éves diákok számára hozzáférhetővé tegyük a műemlék épületeket, egy kicsit rávezetni őket, hogy lássák, értelmezni tudják az épületeket, ugyanakkor az őket vezető pedagógusokat is segíti abban, hogy útvonalakat javaslunk.” A munkafüzet segít a fiataloknak észrevenni azokat az épületeket, amelyek mellett nap, mint nap elmennek. „Külön kihívás volt ennek a korosztálynak elkészíteni a feladatokat. Nehéz volt eldönteni, hogy melyik az az épület, amelyik érdekes a gyerekek számára”- tette hozzá a szerkesztő.

„Érdekes tapasztalat volt számomra a munkafüzeten dolgozni, nehéz volt megrajzolni, úgy egy adott épületet, hogy ne legyen túl zsúfolt, ne legyen túl kevés, és mégis felismerhető legyen, de nagyon élveztem a munkát. Vannak olyan feladatok is, ahol a diákok majd az én rajzaimat kell kiegészítsék.”- mondta Dávid Kátai Eszter, a kiadvány illusztrátora. Az illusztrátor a városról készült régi képeket a média, valamint József Álmos tanár, helytörténész segítségével szerezte be.

„A teljes folyamat év elején, tavasszal kezdődött és november végén zárul. A Turulmadár prioritása az oktatási program, és kihívás olyan alapokat keresni, amelyek mentén anyagi forrásokat tudunk szerezni ahhoz, hogy megvalósítsuk az ötleteinket. Ha sikerül egy pályázatot megnyerni, újabb kihívás megkapni hozzá a megfelelő embereket.”- emelte ki Oláh Kata, a projekt pályázati tanácsadója.

A munkafüzet egyaránt elérhető lesz magyar és román nyelven. Furus Levente, a Turulmadár Ifjúsági Iroda elnöke szerint a munkafüzet egy kezdő löket, amit lehetne más városokban is folytatni. „Gondolkodtunk, hogy Kézdivásárhelyen és Kovásznán is lehetne folytatni a projektet, ezt akár egy következő lépésnek látjuk. Ugyanakkor jelenleg 19 műemlék került be a kiadványba, amit szintén lehet bővíteni.”- hangsúlyozta az elnök.

 Támogatók: Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.