Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Kulturális nevelés játékosan - Turul irodaLezárult a Turulmadár Ifjúsági Iroda Oktatás – Ismeret – Kultúra című, kulturális nevelést célzó projektje. A Berde Mózsa Kör keretében megvalósuló projekt célja a művelődés iránti érdeklődés növelése, valamint az esztétikai szépérzék és kreativitás fejlesztése volt.

A projekt tevékenységei során négy kultúrára való nevelést célzó, köztük dráma- és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozáson, kreatív irodalomórán, valamint egy, a nevelést, az ismeretek bővítését célzó tanulmányúton vettek részt a gyerekek. Az interaktív tevékenységek célja a kézügyesség, a kreativitás, az önkifejezés, a kulturális és művészeti ismeretek fejlesztése volt. A játékos drámapedagógiai csoporttevékenységek során olyan fiktív, ám valós alapú élethelyzetekkel találkoztak a gyerekek, amelyek megismerése során új tapasztalatra és tudásra tettek szert.

A múzeumpedagógia célja a múzeumban felhalmozott anyagi és szellemi javak élményszerű tolmácsolása a pedagógia eszközeivel. A megvalósuló műhelyfoglalkozások egyik tárgya a fénnyel történő rajzolás, a fénnyel történő képalkotási eljárás megismerése volt. A foglalkozáson résztvevők megismerték a technikai hátteret, a kortárs művészetek fogalmát, annak elemeit, valamint ki is próbálhatták ezeket a megoldásokat.

A drámapedagógiai és múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozások az OSONÓ Színházműhely, valamint a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér munkatársaival közös partnerségben valósultak meg.

Az irodalom, az olvasás megszerettetése a résztvevőkkel is fontos feladata volt a projektnek. Minden helyszínen kreatív irodalomórák voltak, amelynek keretében, a gyerekek elsajátíthatták a verstanulás egy új módszertanát, valamint az oktatók népszerűsítették az olvasás fontosságát is.

Záró megvalósításként, egy az ismereteket bővítő tanulmányúton vettek részt a gyerekek, amely során megismerkedhettek a Bod Péter Megyei Könyvtár működésével, a könyvtáros feladataival, a könyvek katalogizálási módszertanával, valamint a könyvek tárolási módjával. Ezt követően meglátogatták az Erdély Művészeti Központot, ahol megtekintették a központ kiállításait, valamint az ott dolgozó munkatársak beszéltek a munkájukról is. Utolsó mozzanatként az Andrei Mureșanu Színházat látogatták meg, ahol a színház igazgatónője beszélt az intézmény működéséről, felépítéséről, egy előadás megvalósításának folyamatáról, és a gyerekek bemehettek a színfalak mögé, ismerkedve a színház felépítésével.

A projektbe hetven 7-14 év közötti gyereket vonta be az egyesület, négy háromszéki településen: Sepsiszentgyörgyön, Kökösön, Nagyajtán és Középajtán. A projekt megvalósításában összesen 12 önkéntes oktató vett részt.

A szervezet a projekt hatásaként egy célirányos, személyes élményeken és tapasztalaton alapuló kulturális és személyi fejlődést kívánt elérni a résztvevői körében. Továbbá a fiatalok helyismeretével hozzájárulni a helyi identitás erősödéséhez, a helyi kulturális értékek iránti érdeklődés fenntartásához és növeléséhez.

A projekt partnerei: OSONÓ Színházműhely, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, Kriza János Általános Iskola Nagyajta, Benkő József Általános Iskola Középajta, Kökösi Unitárius Egyházközség.
A projekt támogatója: Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága

(A Turulmadár Ifjúsági Iroda közleménye)

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.