Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Karácsony a magyar irodalomban: dr. Nagy Éva előadásaKarácsony a magyar irodalomban címmel tart előadást dr. Nagy Éva hungarológus, az MTA köztestületi tagja 2019. december 3-án, kedden 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, a házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) című sorozatában.


Mint ismeretes, a karácsony az a keresztény ünnep, amelyen Jézus Krisztus születését ünnepeljük világszerte. A világi és egyházi ünnepek sorában kétségtelenül a legbensőségesebb, legcsaládiasabb jeles nap. Nem véletlen tehát, hogy a művészeteknek, így az irodalomnak, a zenének, a képzőművészetnek is egyik ihletője a karácsony misztériuma. A szépirodalom különleges érzékenységgel énekli meg mind az angyali üdvözletet, mind karácsony éjszakájának csodáját: József aggódó fáradozását, Mária könnyes örömét, a pásztorok naiv jámborságát, a napkeleti bölcsek illő ajándékait. Az előadás szentség és szövegalkotás találkozását hozza közönségközelbe a magyar irodalom berkeiből.

Az előadóról:

Dr. Nagy Éva Nagyváradon született, gyermekként, családjával került Bukarestbe, bő négy évtizede él a fővárosban. Az ottani Ady Endre Elméleti Líceumban érettségizett, a Bukaresti Egyetem Idegen Nyelvek és Irodalmak Karának Hungarológia Tanszékén, magyar–román és média-kommunikáció szakon diplomázott, ugyanott szerzett magiszteri fokozatot és doktori címet nyelvészetből és média-kommunikációból.

Szakmai pályafutását fordítóként és tolmácsként kezdte, majd szerkesztő-riportere és bemondó-műsorvezetője volt a Román Rádió Nemzetközi Szolgálata Magyar Adásának, illetve a Román Televízió Bukaresti Magyar Adásának. Dolgozott referensként és tolmács-fordítóként Magyarország Bukaresti Nagykövetségének Kereskedelmi Kirendeltségén, majd a romániai Tanügyminisztériumban a parlamenti kapcsolatokért felelős osztály igazgatója és tanácsosa, később a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet igazgatója. Több éven át ezzel párhuzamosan, majd főállásban, a magyar nyelv és irodalom oktatásáért felelős szaktanácsos a Kisebbségi Osztályon, valamint tudományos kutató a minisztérium Neveléstudományi Intézetében. Tanított óraadó magyarszakos tanárként a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumban, a Hungarológia Tanszéken és a Bukaresti Egyetem Archivisztika Karán.

A Bukarest I. református egyházközségnek, a Calvineumnak presbitere, világi képviselője, 2017-től gondnoka/kurátora, 2018-tól a Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének alelnöke.

Több szakmai és kulturális testület, szervezet tagja, tisztségviselője, számos nyelvészeti, közoktatási és kommunikáció-témájú tanulmány, szakírás szerzője. Kötetei közül: Szöveg és interpretáció a mass-médiában (2007), Látni, hallani a szöveget a romániai magyar audio-vizuális médiában (2008), Látni, hallani a szöveget. Beszédtechnikai és kiejtési gondok a rádió/tv bemondóinak gyakorlatában (digitális kiadvány, 2012).

A programsorozatot Sepsiszentgyörgy Municípium Helyi Tanácsa támogatja.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.