Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Contemporary-Nature-Kortars-termeszet2019. december 11-én, szerdán 16:00 órától Kortárs természet című szabadtéri kiállítássorozat megnyitójára kerül sor Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban. A kiállítás a Föld különböző pontjain természeti környezetben megvalósult kortárs művészeti rendezvényeket mutat be. A kiállítás január 26-ig látható.

Az elmúlt évszázad egyik fő feladata a társadalmi kérdések rendezése volt, a ma emberének azonban az élőterét is magában foglaló természettel való viszonyát kell nap mint nap újraértékelnie. A klímakatasztrófa kérdései vagy a környezetvédelem küzdelmei ennek a folyamatos dilemmának „csak” tünetei. A legfőbb kérdés az, mit is jelent számunkra a természeti tér. Egy még kiaknázható fizikai erőforrást, vagy egy olyan élő organizmust amivel/akivel együttműködhetünk? Meddig terjed otthontudatunk, csak urbánus környezetünk határáig, vagy azon túl, a végtelen természeti tér határtalanságáig? Mennyiben lehet része kortárs kultúránknak a természet? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása megkerülhetetlen, és nem maradhatunk vele a bölcselkedés szintjén. Következményei az átlagember hétköznapi létét, napi rutinunk mibenlétét is érinti.

A kortárs képzőművészet már évtizedek óta keresi a választ a fenti kérdésekre, a nature art gyűjtőfogalom alatt futó mozgalmak és művészeti rendezvények révén, a kortárs művészet eszközeivel segítve - elméleti és gyakorlati szinten is - a probléma megoldását és feloldását. Álláspontja egyértelmű. A természet élő, szerves egység, mindig "aktuális és kortárs" diszkurzív folyamat, amelynek részesei vagyunk mi magunk is.

A KORTÁRS TERMÉSZET projekt olyan művészeti rendezvényeken született művek bemutatását tűzte ki célul, amelyek az urbánus környezettől távol, a természeti térben jöttek létre, és keresik a természet és a kortárs kultúra találkozási pontjait, újraértékelve kettőjük viszonyát.

A TANKWA ARTSCAPE a Dél Afrikai Tankwa Karoo Nemzeti Park sivatagos területén évi rendszerességgel megvalósuló rezidens nemzetközi kortárs művészeti program. Kurátora, Leli Hoch a rendezvény egyik lényegét a természet, a művészet és az ember közösségének helyreállításában látja, mely tökéletesen megvalósulhat a belső elmélyedésre ösztökélő, érintetlen természeti környezetben. A szabadtéri kiállítás a 2018-ban és 2019-ben létrejött művek lenyűgöző dokumentációs anyagából válogat.

  • 2019. december 14-én 10 órától természetművészeti workshop fiataloknak és felnőtteknek Péter Alpár képzőművész vezetésével az Erdélyi Művészeti Központban majd az Erzsébet-parkban.

Megnyitó: 2019. december 11., 16.00, Sepsiszentgyörgy, Erzsébet park
A megjelenteket köszönti: Sztakics Éva-Judit alpolgármester
A kiállítást megnyitja: Várallyay Réka művészettörténész
A kiállítás kurátora: Leli Hoch, Dél-Afrika

Főszervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület NAP Kortárs Művészeti Műhely
Támogatók: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kobak Design
A kiállítás január 26-ig látható.

(A Városimázs Iroda közleménye)
0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.