Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Synopsis az Erdélyi Művészeti Központban2019. december 20-án, pénteken 18 órakor kerül sor a Synopsis Válogatás az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület és a Sapientia Alapítvány gyűjteményeiből kiállításának megnyitójára. Helyszín az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és III. emeleti kiállítótermei.

A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője.
A kiállítást megnyitja Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.
Kurátorok: Madaras Péter és Sipos Gaudi Tünde.
Közreműködik a Pro Musica kamarakórus, karvezető Sipos Zoltán.

A kiállítás megtekinthető: 2019. december 21. és 2020 március 6. között, keddtől péntekig, 10-17 óráig, szombaton 10-18 óráig.„Az EMŰK mindkét szintjén (földszint és III. emelet) kiállított, mintegy 100 műalkotás felét abból a 330-ból válogattuk, amelyeket adományként, nagyrészt olyan művészektől, hagyatékőrzőktől és tulajdonosoktól kaptuk, akiknek kiállítást rendeztünk az elmúlt öt évben az EMŰK-ben.

Ezek a művek az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület gyűjteményét képezik. A Grafikai Biennálék díjazottjainak munkái is ugyancsak az egyesület gyűjteményének részét képezik.

A kiállított anyag másik felét abból a most közel száz darabos, folyamatosan gyarapodó műgyűjteményből válogattuk, amely a Sapientia Alapítvány tulajdona és amelyet a Magyar Kormány támogatásával egy szakmai kuratórium vásárol az EMŰK részére.
Ez utóbbi anyagból, most mutatunk be először egy válogatást.

A Synopsis kiállítás abból az alkalomból jött létre, hogy Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által működtetett képzőművészeti iroda az Erdélyi Művészeti Központ Egyesülettel együttműködve, a BGA támogatásával, az EMŰK képzőművészeti program részeként, a hivatal által erre a célra kialakított és rendelkezésre bocsájtott Olt utcai épületben 5 évvel ezelőtt megnyitotta első kiállítását.

A jelen kiállítás anyaga az elmúlt száz év romániai magyar művészetének keresztmetszetének stílussajátosságainak tárháza és felöleli a képzőművészeti műfajok majdnem mindenikét.

A tárlaton számos klasszikus erdélyi művésznek a munkáit láthatjuk, de találkozhatunk a modern szemléletet nálunk meghonosító alkotók kiváló alkotásaival ugyanúgy, mint a kortárs művészet idősebb és legfiatalabb jeleseinek műveivel is.

A kiállítás címe jól képviseli annak lényegi tartalmát: Synopsis, azaz az EMŰK elmúlt öt eseményekben gazdag év hozadékának áttekintése, összefoglalása.

A kiállítás katalógusában közöljük az Erdélyi Művészeti Központ krónikáját, a 2012-es évi alakulástól máig, számba véve az összes, eddig rendezett kiállítást és rendezvényt.

Közöljük továbbá az eddigi gyűjtemény műtárgylistáit, külön az Erdélyi Művészeti Központ Egyesületét és külön a Sapientia által vásároltakét.”  (Az Erdélyi Művészeti Központ közleménye)


Képek jegyzéke:
fotó Barabás Zsolt
1. Fülöp Antal Andor – Birsalmát szedő lány, olaj, vászon, 91x81 cm | 1943
2. Jakobovits Miklós – Hangszerek, olaj, vászon, 140x140 cm |  1966
3. Kolozsvári Puskás Sándor – Tekenyő- gordonyos lány, alabástrom, 77x20x14 cm | 1968
4. Vinceffy László – Modern golgota, olaj vászon, 100x80 cm | 1974
5. Ábrahám Jakab –  Demiurgosz, litográfia, 58x60 cm | 1975
6. Incze János Dés – Bivalyok falusiakkal, olaj, farost, 65x81 cm | 1979
7. Kusztos Endre – Szárnypróbálkozás, szén, papír, 38x60 cm | 1981
8. Szakáts Béla – Kapu, fa, fém, 62,5x21x9,5cm | 1998-99
9. Kamil Kocurek – Szoba I., vegyes technika, 69x99 cm | 2014

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.