Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Osonó Színházműhely évértékelőAz önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2019-ben 183 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre közel 6.500 résztvevő számára és 45.700 euróból gazdálkodott. Ennek az összegnek több mint felét a magyarországi, 18 százalékát romániai és 5 százalékát nemzetközi pályázati források teszik ki. A társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés 21 százaléka. Az elmúlt évben megerősödött a csapat jelenléte Budapesten, amelyet 2020-ban még stabilabbá szeretne tenni az Osonó.

Az elmúlt év a képzések időszaka volt, hiszen a társulat 129 műhelyfoglalkozás és 3 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett az Osonó 24 előadást tartott, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor. A csapat 2 színházfesztivált szervezett, az egyiket Sepsiszentgyörgyön a másikat pedig Budapesten.

A Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van az 560. bemutatáson. A produkció többször visszatért a budapesti Katona József Színházba, de a társulat elvitte olyan romániai és vajdasági településekre is, ahol még nem, vagy több évtizede nem járt színházi társulat. Az előadást 2019-ben 4 ország nézői tekinthették meg.

Osonó Színházműhely évértékelő- 2019 számokbanAz Osonó, amely tevékenységének 52 százaléka nemzetközi helyszíneken és 48 százaléka romániai településeken zajlott, folytatta a jó együttműködést a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel közösen szervezi meg immár hét éve a csoportvezető- és pedagógus képzést, az interetnikai drámatábort, valamint a Színjátékosok Találkozóját. Szintén folytatódott az évtizedekre visszatekintő sikeres együttműködés a Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik. A 2016-ban elkezdődött együttműködés a Kolozsvári BBTE Színház és Film Karával gyümölcsözően folytatódott, hiszen állandóan részt vett egyetemi hallgató a társulat munkájában. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával pedig számos interetnikai projektet szervezett az Osonó.

A társulat mögött álló év újabb gyümölcsöző együttműködéseket és partnereket is hozott. A budapesti Magyarság Házával közösen került megszervezésre a nagy sikert aratott I. Kárpát- medencei Diákszínjátszó Fesztivál. Egy másik fontos együttműködés a Gyulafehérvári Caritas új projektje kapcsán történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA Norvég Alap, valamint a Renovabis és a német katolikusok által támogatott négy éves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. A projekt keretén belül, társulatunk két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – havi rendszerességgel tart önismereti és csapatépítő műhelyfoglalkozásokat a fiatalok számára.

A celldömölki Soltis Lajos Színházzal újabb együttműködés keretén belül, a társulat vezetője több műhelyfoglalkozást tartott a színház stúdiósai számára és a tervek szerint ez az együttműködés 2020-ban erősödni fog. Ugyanakkor, Olaszországban is beindult egy tréningsorozat fiatal olasz színészek számára és a 2020-as tervek között szerepel egy Osonó- olasz koprodukció bemutatása is.

2020-ban a Román Kulturális Alap támogatásával egy 19 állomásos romániai turnéra kerül sor az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadással, de több nemzetközi és budapesti projek vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.