Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

„A távol közelsége” –  képzőművészeti pályázatKovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a kovásznai Kádár László Képtárral, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel és a Nemzeti Művelődési Intézet nonprofit KFT-vel együttműködésben, „A távol közelsége” címmel képzőművészeti pályázatot hirdet a 2020-as Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében.

A beérkező munkákat két forduló során bírálja el egy háromtagú szakmai zsűri: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Kányádi Irene művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára és Dimény András képzőművész. Első körben a tárlatra bekerülő alkotások kerülnek kiválasztásra, amelyek egyúttal a kiállítás katalógusába is bekerülnek. A második fordulóban, díjzsűrizés során ítélik oda a díjakat.

Kőrösi Csoma Sándor életútja az ismeretlen távoli keresésének jegyében zajlott. Olyan földrajzi távolságok meghódítására vágyott, amelyek lelkileg a legközelebb álltak hozzá. A kereső ember örök szomjúsága égett benne.

Az idei kiírás tematikáját a távolság-közelség szubjektív megélésének problematikája adja, a keresés-megtalálás, elidegenedés-hazatalálás közötti örökös ingadozásaink. Úgy a térbeli, mint az időbeli távolságot vagy közelséget mindnyájan egyénileg és szubjektív módon éljük meg. Néha a távoli nagyon közelinek, vagy éppen a közeli nagyon távolinak tűnik az életünkben.

A nosztalgia, a remény, a hit vagy akár a visszaemlékezés, a valahova, a valamire vágyódás, az örökös kutatás ennek az ambivalens állapotnak a kifejeződései. Az alkotó munkája, akárcsak Kőrösi Csoma Sándor életútja, a folytonos keresés, a kifejezés kényszere és a bele-nem-alkuvás jegyében zajlik. A művész az intim tapasztalatok, érzések és megélések műalkotásokban való materializálódásával tükröt tart a néző számára és megmutatja, hogy a szubjektív, belső vívódások, remények és csalódások mindannyiunk életének meghatározó és szerves részét teszik ki.

Az adatlap megtalálható a Kovászna Megyei Művelődési Központ honlapján (www.kultkov.ro) vagy facebook oldalán, illetve közvetlenül kitölthető a következő linken: https://forms.gle/dWh7TpMciKEJXna46

Az online adatlap kitöltését követően kérjük küldjék be a mű digitális reprodukcióját a villámposta címre 2020. február 29., 12:00 (UTC+2) óráig. A késve érkezett vagy a kiírásnak nem megfelelő alkotásokat nem tudjuk figyelembe venni.

A megnyitóra 2020 április 2-án, csütörtökön kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.