Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata betiltaná a petárdák használatát | fotó Vargyasi LeventeSepsiszentgyörgy Önkormányzata azt szeretné, hogy Sepsiszentgyörgy zöld, környezetbarát legyen, valamint biztonságot és nyugalmat biztosítson a lakosoknak a mindennapi életben, éppen ezért közmeghallgatásra bocsátotta a petárdák forgalmazásának és használatának a város területén belüli tilalmáról szóló határozattervezetét.

Az intézkedésre a jelenség elterjedése miatt van szükség, mivel az ünnepek alatt nagyon sok olyan személy használja a petárdákat, aki hozzáfér ezekhez a pirotechnikai eszközökhöz. Mivel a jelenség, amely mára már problémává nőtte ki magát, nehezen tartható kordában, az önkormányzat szigorúan szabályozná, úgy, hogy Sepsiszentgyörgy területén tilos legyen a petárdák forgalmazása és használata.

A petárdák kiskorúak általi használata gyakran vezetett súlyos balesetekhez, többek között Sepsiszentgyörgyön is, amelyek a petárdák betiltásával elkerülhetőek lennének. A petárda zaja ugyanakkor félelmet és pánikot kelt az állatok körében is, az ünnepek tájékán sok házi kedvenc szökik el otthonról félelmében.

„Az év elején legkevesebb 20 lakossági visszajelzést kaptunk, melyben a petárdák használatáról panaszkodtak a központban, és a város többi negyedeiben egyaránt. Ennek érdekében döntöttünk egy erre vonatkozó határozat elfogadása mellett. Az első egyeztetések alkalmával mindenki beleegyezett ebbe. Néhány nap után a Rendőrségtől és a Jogi Osztálytól érkeztek visszajelzések, amelyek szerint ez nem a mi hatáskörünkbe tartozik. Nem az a fajta polgármester vagyok, aki a Helyi Tanács elé olyan határozattervezeteket visz, amelyek a jegyző által nincsenek ellenjegyezve. Ebben az esetben mégis a Helyi Tanács elé terjesztem, mert így fog a Kormány szembesülni azzal, hogy ezt a problémát Bukarestben kell megoldani. Ezért kell innen kezdenünk és bebizonyítsuk, hogy jelen pillanatban nincs jogi kompetenciánk ahhoz, hogy ezt a problémát helyi szinten megoldjuk. ” hangsúlyozta Antal Árpád-András a január 31-i sajtókonferencián.

A Helyi Rendőrség tájékoztatása szerint a petárdák nem megfelelő és visszaélésszerű használata a lakosok részéről nagyon sok elégedetlen, a közrend zavarására vonatkozó panaszt váltott ki, amelyeket a rendőrség munkatársai folyamatosan kellett kezeljenek.

A tervezet figyelmeztetéssel vagy 1.500-2.000 lej bírsággal járó büntetést von maga után, olyan természetes és jogi személyek esetében, akik megsértik ezeket a rendelkezéseket.
Továbbá, azok a személyek, akik más személyt vagy állatot megsebesítenek petárda használatával, figyelmeztetésben vagy 2.000-2.500 lejig terjedő bírságban részesülnek.
A tervezet szerint a jogsértések megállapítását és a szankciók alkalmazását a sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség fogja alkalmazni.

Minden javaslatot, írásban kifejtett véleményt az Önkormányzat Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Részlegére, vagy a e-mail címre várunk, 2020. február 7-ig.

A nyilvános vitáról szóló hirdetés megtalálható az Önkormányzat honlapján ITT.
A határozattervezet teljes szövege ITT található.

(A Városimázs Iroda közleménye, fotó Vargyasi Levente)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.