Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Megtörtént regék - irodalmi est A Magyar Széppróza Napján2018-tól kezdve, a Magyar Írószövetség kezdeményezésére, február 18-a, Jókai Mór születésnapja A Magyar Széppróza Napja.

Ez alkalomból kerül sor, 2020. február 18-án 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, arra az irodalmi estre, amely olyan, többszörösen kitüntetett erdélyi szerzőket invitál közönség elé, akik, a második Forrás-nemzedékből indulva, ma is pálya- és sorstársak, a Magyar Művészeti Akadémia tagjaiként is.

Az egyik Jókai-elbeszéléskötettől „kölcsönvett” címmel – Megtörtént regék – megszervezett rendezvény író-költő fellépői: Bogdán László, Farkas Árpád, Ferenczes István, Király László.

Az esten a meghívottak beszélgetőtársa Lövétei Lázár László költő, műfordító.
Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 „Verseimben, történeteimben az átiratok múzeumának újabb és újabb termei nyílnak, ott járkálnak körülöttem alteregóim is. Együtt vagyunk a szövegek közötti huzatos térben.” (Bogdán László)

„... derűlátásom alapja, hogy nem vagyok derűlátó. Belőlem már a hurráoptimizmust kiölték. Ha az ember életerőt érez, és szellemi erőt hozzá, akkor kötelező nem lemondani soha. Szinte kötelezőnek érzem azt, hogy nem gyászolva és nem gyászsírban lévőnek tekinteni nemzetünket.” (Farkas Árpád)

„A tét nem más, mint a szabadság maga. ... az író olyan nyelvi eszközöket birtokol – ugyan sohasem tökéletesen –, mint például a metafora, amelyekkel a hatalom nem tud mit kezdeni. Az embert mint élőlényt megsemmisítheti, de a metaforát, a vérző mondatot, a verset semmiféle tiltással, embargóval, még könyvmáglyákkal sem tudja kiirtani.” (Ferenczes István)

„Pontosan tudom, hogy ki(k)nek írom a verset, s minél többen fogják az »üzenetemet«, annál tökéletesebb a köztünk levő viszony. Én életemben még soha nem voltam egyedül.” (Király László)

A könyvtár mellett az esemény társszervezői: Magyar Írószövetség, Petőfi Irodalmi Múzeum, Petőfi Irodalmi Ügynökség (Budapest), Sétatér Kulturális Egyesület (Kolozsvár).

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.