Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Űrutast tessék! – Rosu Kriszta művészettörténész előadása az Erdélyi Művészeti Központban2020. február 19-én, szerdán 18 órai kezdettel kerül sor Rosu Kriszta művészettörténész Űrutast tessék! című előadására az Erdélyi Művészeti Központban.

Űrutazás a hatvanas évek magyar művészetében és képi kultúrájában.

A magyar festő és grafikus Kondor Béla 1959-ben így nyilatkozott a szovjet Luna—1 műhold fellövése kapcsán az űrkutatásról: „Nagyon foglalkoztatott az egész kérdés, érdekelt, nyugtalanított, hogyan történik, milyen körülmények között a megmérhetetlen jelentőségű tudományos kísérlet megindítása, amikor az ember mindent legyőzve függetleníti magát a Földtől [...] Bizonyos, hogy művészetemben vissza fog térni ez a téma, hiszen velem együtt sok százmillió ember képzeletét foglalkoztatja mindaz, aminek ma mi, szerencsés generáció, tanúi és részesei vagyunk.

A Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok versengését a világűr meghódításáért valóban hatalmas érdeklődés övezte többek között a Kádár-kori Magyarországon is. Az előadás ennek az érdeklődésnek a képi nyomait vizsgálja: egyrészt az államilag támogatott újságokban megjelenő karikatúrákat és grafikákat, másrészt a festészetben fellelhető űrhajósábrázolásokat. Lesz szó arról, miért irigylik a mennyország szentjei a szovjet kozmonautákat, de arról is, hogyan kell valakiről tökéletes, instagramolható űrfotót készíteni.

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.