Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Veress Dániel: Vékára tett mécses című könyvének bemutatójaKovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében kerül sor 2020. február 21-én, 18 órai kezdettel Veress Dániel: Vékára tett mécses című könyvének bemutatójára a sepsiszentgyörgyi LibriM könyvudvarba.

Veress Dániel (1929-2002) erdélyi magyar író, drámaíró, kritikus, irodalomtörténész régi székely primor család, a Dálnoki Veressek leszármazottja volt. Tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó kollégiumban kezdte majd a kolozsvári Bolyai Egyetemen kamatoztatta. Újságíróként dolgozott, majd 1970-től 1992-ig, nyugdíjazásáig a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház dramaturgja volt. Drámái az erdélyi múltat idézik, tudományos művei és esszéi részben Erdély történelméhez kapcsolódnak, de tanulmányokat írt Mikes Kelemenről, Kemény Zsigmondról és Wesselényi Miklósról is.

A jelen esszéfűzér kutatásai fő területére, a XVI-XVIII. századi erdélyi magyar kortörténetek valamint emlékírások világába enged betekintést. A múltat felelevenítő szubjektív történetek mára sem vesztették aktualitásukat, napjainkban is kortársnak tekinthetők, hisz hétköznapi helyzeteket ismerhetünk fel bennünk. A múlt kapuját nyitja ki előttünk, egy olyan múltét, amely szorosan kapcsolódik a jelenhez.

Az eseményen jelen lesz Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a kötetből felolvas Nemes Levente színész, nyugalmazott színházigazgató, a könyvet méltatja Kiss Jenő nyugalmazott könyvtárigazgató.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.