Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Finn és észt kulturális kapcsolatok – Dr. Sirató Ildikó előadása2020. február 21-én, pénteken 17 órai kezdettel kerül sor a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja szervezésében Dr. Sirató Ildikó  Finn és észt kulturális kapcsolatok című előadására. Helyszín a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron terme.

 

Sirató Ildikó magyar színház- és irodalomtörténész, tanár.
Az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetője, a veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Színháztudományi Intézeti Tanszékének egyetemi docense, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Irodalomtudományi Doktori Iskolájának témavezető oktatója. Kutató-, oktató és színházi munkával 1990 óta foglalkozik. Mesterfokú bölcsészeti tanulmányait Budapesten, az ELTÉ-n 1989-ben és 1990-ben fejezte be,  PhD fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen 2005-ben szerezte meg.

Több idegen nyelvet használ felső, illetve középfokon (finn, orosz, angol, német, észt, svéd). Főbb kutatási területei a 19-20. század színháztörténete, a közép- és észak-európai színháztörténetek, a magyar mellett a finn, az észt, az orosz színjátszás történeti, összehasonlító és kortárs megközelítésben egyaránt, a gyermek- és ifjúsági színház, a zenés színház, a mozgás- és fizikai színház, a bábjátszás, a nemzeti színház intézménytípusának története, a színjátszás intézményi struktúrája, a színházi szociológia, a dramaturgia gyakorlata és elmélete, a drámatörténet és a kortárs drámairodalom, a műfordítás gyakorlata és tudománya, a drámapedagógia mint módszer…

A Magyar Tudományos Akadémia I. Osztálya Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottságának, valamint  Tánctudományi  Munkabizottságának tagja, számos hazai, külföldi és nemzetközi tudományos szervezet tagja, a Színpad című szakfolyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a Studia Theatralica könyvsorozat szerkesztője. Rendszeresen publikál tudományos és ismeretterjesztő tanulmányokat, tart előadásokat hazai és külföldi konferenciákon, vezet kurzusokat magyar és külföldi egyetemeken. Színházi, műfordítói tevékenységet folytat.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.