Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Képek könyve - Zakariás Erzsébet könyvbemutatója a Székely Nemzeti Múzeumban2020. február 28-án, pénteken 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatják be Zakariás Erzsébet Képek könyve – Táj- és kultúrtörténet képekben című kötetét. A könyvet a szerző és a kiadó jelenlétében Csáki Árpád történész mutatja be, méltatja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Azzal a reménnyel bocsátom útjára ezt a gyűjteményt, hogy minden, a környezete iránt érdeklődő ember talál magának benne csodálnivalót vagy hasznos vizuális információt, amely esetleg további ke­resgélésre, kutatásra ösztönzi, valamint hogy minden olvasat, minden egyes személyes meg­kö­ze­lítés egy-egy új szellemi kalandot vagy élményt jelent majd mindazok szá­mára, akik a kötetet kézbe veszik, és annak alapján kedvet kapnak a weboldalon található vizuális tartalom tanul­mányozására is” – írja Zakariás Erzsébet a kötetről.

A háromszéki származású, Kolozsváron élő néprajzkutató és színháztörténész könyve egy 2660 illusztrációból álló gyűjtemény. A képek forrása az 1853–1945 közötti magyar nyelvű budapesti sajtó, nagy táji monográfiák, illetve néprajzi szakkiadványok. Az összegyűjtött képek témájuk által mind a mai Románia területéhez kötődnek.

A szerző az illusztrációkat (metszetek, kőnyomatok, fényképek) tematikailag tizenkét fejezetbe csoportosította: Tájak; Települések; Templomok; Kúriák, kastélyok, várak; Fürdők; Személyiségek és emlékhelyek; Ipar; Parasztházak, gazdaságok; Foglalkozások, életvitel; Életképek; Szokások; Népek viseletükben. A gyűjteményből mintegy 400 kép kerül nyomtatva az olvasó elé, ízelítőt nyújtva mindenik fejezetből. A kötetet kiadta: Hagyományok Háza (Budapest), Exit Kiadó (Kolozsvár), Kincses Kolozsvár Egyesület (Kolozsvár).

Szervező: Kovászna Megye Tanácsa és a Székely Nemzeti Múzeum.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.