Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A Székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön2020. március 10-én, kedden 10 órától megemlékezés Sepsiszentgyörgyön a Turul-téren. Beszédet Pénzes Lóránd történelemtanár, imát Dávid György római katolikus plébános mond. Fellép a Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája. Karvezető: Jakab Árpád.

 Kérjük a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy 2020. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal. Fontos, hogy minél többen legyünk, hogy megértessük mindenkivel: sem fenyegetés, sem a jogsértő intézkedések változatlan fenntartása nem félemlít meg bennünket, a mi küzdelmünknek változatlanul a székely szabadság a tétje. Az Európai Unió államaiban tegyék az eseményt az aláírásgyűjtés fontos pillanatává, ösztönözve az ott élő magyarokat és más nemzetiségű honfitársaikat a kezdeményezés támogatására.

 A nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést itt lehet aláírni

>> https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative <<

35 szekely szabadsag napja sepsiszentgyorgy 2020

 Kérések Románia Kormányához a Székely Szabadság Napján

Románia Kormányának és Parlamentjének
Tájékoztatásképpen: Klaus Iohannis államfőnek

Ma, 2020. március 10-én, a Székely Szabadság Napján összegyűlt székelyek és a velünk szolidaritást vállalók itthon és szerte a világban, tántoríthatatlanul, a jog és a demokrácia útját járva, egyhangúan és ismételten nyilvánítjuk ki akaratunkat: követeljük Székelyföld területi autonómiáját! A Székely Szabadság Napja az emlékezés, de ismételten a jogkövetelés napja is.

Románia Kormányát súlyos felelősség terheli Székelyföld mesterséges elszegényítéséért, amelyhez tizenhárom éve uniós eszközöket is igénybe vesz. Követeljük, hogy Románia hagyjon fel Székelyföld erőltetett és mesterséges elszegényítésével.

Követeljük az úgynevezett székely terrorperben ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását, hiszen nyilvánvaló, hogy az ő meghurcolásuk az egész magyar közösség megfélemlítését célozza. Tiltakozzunk az ellen, hogy a jogállam intézményeit az itt élő, román állampolgárságú magyarok elnyomására, megfélemlítésére és üldözésére használják!

Változatlanul kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát! Székelyföld autonómiája – hasonlóan az európai gyakorlathoz – azt jelenti, hogy a szülőföldjén többségi székely-magyar közösség joga és tényleges képessége saját felelősségére és az egész régió érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, Székelyföld területén élő minden nemzeti közösség érdekében. Ez Románia érdekeit is szolgálja. Az autonóm régió az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő demokratikusan választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, ennek megfelelő közjogi státussal és jogosítványokkal rendelkezik.

Románia, amikor csatlakozott az Európa Tanácshoz egyoldalú kötelezettséget vállalt a tanács 1201/1993 számú ajánlásának teljesítésére, amely ezáltal kötelező érvényűvé vált. A dokumentum 11. cikkében kimondja: „Azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel, vagy különleges státusszal rendelkezzenek.” Az eltelt negyed század során Románia ezt a kötelezettségvállalását nem teljesítette, az ezzel kapcsolatos párbeszédet hatóságai elutasították.

Mindezek szellemében:

  • Követeljük, hogy a közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezet alapján!
  • Kérjük, hogy a román kormány és parlament a közigazgatási átszervezés során tartsa tiszteletbe vállalt nemzetközi kötelezettségeit és a székelyföldi közösség akaratát.
  • Követeljük, hogy a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal!
  • Tiltakozunk az anyanyelvhasználat és a nemzeti jelképek használatának korlátozása ellen.
  • Követeljük az önálló magyar kar létrehozását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen.
  • Követeljük az 1990 márciusában megszervezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kivizsgálását és a bűnösök felelősségre vonását.
  • Követeljük az úz-völgyi katonai temető helyreállítását a korábbi helyzetnek és a történelmi valóságnak megfelelően.
  • Ajánljuk Románia Kormányának, hogy vonja vissza a 2019. július 8-án az Európai Bizottsággal szemben benyújtott keresetét, amelyben a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését bejegyző határozat megsemmisítését kéri. A kereset teljes mértékben megalapozatlan, egyben káros Romániának és kompromittáló Románia Kormányára nézve. Nyilvánvalóvá teszi a román kormány inkompetenciáját, nyilvánvalóvá teszi, hogy Románia ellenséges az Európai Unió alapvető értékeivel szemben, és a tényt, hogy hadjáratot folytat saját magyar nemzetiségű állampolgárai ellen

Teljes és tényleges szabadságot és egyenlőséget akarunk Székelyföld minden lakosának!

Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a Székely Népnek!

a 2020. március 10-i tüntetés résztvevőinek nevében
Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Székelyföld,
2020. március 10.

(www.sznt.org)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.