Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Napkapu környezetnevelési-művészeti-közösségi program helyszíneA Háromszéki Közösségi Alapítvány és a Balassi Intézet / Magyarország Kulturális Központja közös közleménye

Március végén a gyakorlatban is megvalósult a 2019 tavaszán megszülető kezdeményezés: 5 000 tölgy, juhar és vadmeggy csemete került a földbe az Őrkői bánya melletti területen.

A program Tulit Éva ötletével indult, ehhez csatlakozott a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Balassi Intézet, mint partnerek és szakemberek (Bereczki Barna és Sipos Ernő erdőmérnökök, Péter Alpár képzőművész, Toró Attila grafikus). A szervezőcsapat munkához látott, és ahogy a folyamat haladt előre, egyre többen kapcsolódtak a programba. A Kónya Ádám Művelődési Ház biztosította a helyszínt a környezetneveléshez, amelyen tavaly október-december periódusban közel 500 diák vett részt. A polgármesteri hivatal első perctől támogatta az elképzelést, így területet biztosított, később pedig terepmunkálatokkal előkészítette ezt az ültetésre. A csemeték ültetését eredetileg a felkészítőkön részt vevő diákokkal terveztük megvalósítani, azonban a rendkívüli állapot közbeszólt, és emiatt hivatásos ültetőkre bíztuk a dolgot. Az ültetésre március végén került sor, három nap alatt öt ember dolgozott azon, hogy 1500 juhar és vadmeggy, és 3500 tölgyfa csemete a földbe kerüljön. A csemeték védelmére a polgármesteri hivatal körbeásatta a területet, kamerát szereltettünk fel, amely a Vadon Egyesület ajándéka. A területen elhelyezett figyelmeztető táblákat a MultiNr cég készítette.

A csemeték és munkálatok értéke összesen 7500 lej volt. A pénz egy része a Bertis üzletekben elhelyezett dobozos gyűjtésből, egyéni adományokból és ugyancsak erre a célra szervezett Radnóti Kulturális Estekből gyűlt össze. A Carola Egyesület is támogatta a program megvalósulását.

A program folytatódik. Minden évben további kétezer csemetével bővül az erdő, amely Péter Alpár tervei szerint nyeri el végső formáját. Ezzel párhuzamosan "növekedik" a Napkapu alkotás is az Emlékparkban - ugyancsak Péter Alpár képzőművész alkotása - amely szépen kifejezi az Ember és Természet kiegyensúlyozott kapcsolatát.

További információk a programról: https://www.napkapu.info/hu/

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.