Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A sár mesterei - online filmbemutató | fotó Vargyasi LeventeA Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2020. május 7-én (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Vargyasi Levente fotográfus, filmes szakember A sár mesterei című néprajzi dokumentumfilmjét.

A mintegy 15 perces kisfilm eredetileg egy kiállítás mozgóképes illusztrációjaként látta meg a napvilágot, önmaga értékei mellett azonban azt is fontos tudni, hogy ez hívta életre a Megyei Művelődési Központ későbbi néprajzi dokumentumfilmjeit.

A Norvégia, Lichtenstein és Izland által finanszírozott pályázati alapokból készült tucatnyi, hasonló hosszúságú filmből jövő héten vetítünk néhányat, a többszörösen díjnyertes nagyobb dokumentumfilmeket meg az elmúlt hetekben láthatták, de évente készül egy-egy újabb is.

A nagyborosnyói cigány közösség egy része éppúgy műveli a téglavetés hagyományát, mint más településeken élő társaik, az emberi erővel, kézzel formázott cigánytégla azonban egyre inkább teret veszít magasabb minőségű ipari változatával szemben, ez egyik oka annak, hogy lassan ez a mesterség is kihalófélben van. A film a nagyborosnyói Mocsel József személyén keresztül ismerteti meg a nézőt a téglavetés munkafolyamatával és mestereinek sorsával.

Fotó: Vargyasi Levente

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.