Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

„A székely ember együtt születik a fával” – online filmbemutató Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. május 14-én (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek különleges háromszéki fafeldolgozási eljárásokat és termékeket mutatnak be.

Gelence a 19. század óta zsindelykészítéséről híres település. A film egy gelencei mester munkáján keresztül vezet be a kölöpök, hornyolók, bástyológyaluk uralta világba.

A csernátoni Haszmann-faragóiskola hírét megszámlálhatatlanul sok mívesen ácsolt-díszített székelykapu őrzi, amelyek az elmúlt fél évszázad során kerültek ki a család műhelyéből, de az ácsolási arányok és az ősi erezdetésű motívumkincs világába is betekintést nyújt.

Ha fából vaskarikát nem is, de faforgácsból kalapot igenis készít a székely ezermester. Csomakőrös sajátos hagyományának mindennapjaiba az utolsó mesterek engednek bepillantást.

A dokumentumfilmek a “Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által”című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

 

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.