Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Júhnyáj a Rétyi Nyírben | fotó Toró AttilaKovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. május 21-én (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a méhészet, pásztorkodás és kenyérsütés rejtelmeibe engednek betekintést.

Kívülállók számára egyszerűnek és gazdaságosnak tűnhet a méhészet ősrégi foglalkozásformája - amely nem az állattenyésztés, hanem a gyűjtögetés-zsákmányolás egyik ágazata - pedig nem az. A rengeteg kaptár, méhcsalád és jó esetben a sok-sok „termés” a következetes és hozzáértő munka lépcsőfokai csupán. Ezen életformán belül három típusú méhészetet tartunk számon: a zsákmányoló méhészkedést, az élőfás méhtartást, illetve a napjainkban is művelt házi méhészetet. A kisfilm egy kálnoki családi méhészet mindennapjaiba enged betekintést.

A háromszéki román közösségek több évszázadra visszanyúló hagyományos foglalkozása a havasi fennsíkok és a Háromszéki-medence sík területei közötti legelőváltó pásztorkodás. A második dokumentumfilm egy, a Székelypetőfalva határában állomásozó zabolai esztena májusi tevékenységét követi nyomon, ahol a több ezer juhot gondozó, kizárólag férfiakból álló csapat családjuktól távol, azonban meghatározott hierarchiába szerveződve él.

A háromszéki ember táplálkozásában évszázadok óta központi helyet foglal el a kenyér, amelynek előállítása a székely családokban mindmáig az önellátás jegyében történik. A jó házikenyér készítésének titkait Kisbacon egyik sokat "sütögető" háziasszonya mutatja be nekünk.

A dokumentumfilmek a „Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által”című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.