Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Isten mindig kirendelte – online filmbemutatóKovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2020. május 28-án (csütörtökön) 20 órától az intézmény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/cultcov.ro) vetíti dr. Kinda István néprajzkutató és Simon József filmes szakember három rövid néprajzi dokumentumfilmjét, amelyek a cipészet, a molnárság és a seprű- valamint kosárkészítés rejtelmeibe kalauzolja el az érdeklődőket.

A népi mesterségeket bemutató rövid dokumentumfilm-sorozat utolsó vetítésén szintén eltűnőfélben levő szakmák elevenednek meg: míg 1899-ben megyeszerte 366 csizmadia és 126 cipész ontotta termékeit a környező vidékekre is, ma már alig akad mester, aki nemcsak javítani, de elkészíteni is tudja a portékát. Míg Kézdivásárhelyen a Céhtörténeti múzeumban gazdag anyag látható az egylábas csizmák korából, a kisiparként inkább Sepsiszentgyörgyön túlélő egyik cipészműhelybe kalauzol el a kisfilm.

Míg régebb az elég nagy vízhozamú és sebes folyású patakok mentén minden település több malomban is képes volt megőröltetni a helyi gabonamennyiséget – ez valamikor több, mint 400 malmot jelentett - ma már csak két felsőcsernátoni és egy kisbaconi működőképes. Ez utóbbiban, a Fülöp-malomban hallhatunk a molnárság műhelytitkairól, nem elég ugyanis felönteni a garatra, azt is tudni kell, hogy rémist vagy hornyot vág az ember...

Számok emlegetésénél is hatásosabb, ha azt tudatosítja az ember, hogy régen nemcsak a cigányság foglalkozott vesszőfonással. Elképesztő számú és rendeltetésű variáció készült, amelyek sajnos az idők folyamán teret vesztettek a műanyag- és fémtárolókkal szemben. Ma már nem fordít időt és energiát ezek előállítására a falusi ember, inkább megveszi a házaló seprűkötőktől és kosárfonóktól, akik egyedüli őrzői maradtak ennek a tudásnak. Bölönpataki látogatás tanúskodik erről, tartsanak velünk!

A dokumentumfilmek a “Hagyományos székelyföldi népi mesterségek – revitalizálás digitalizálás és népszerűsítés által”című, Norvégia, Liechtenstein és Izland által finanszírozott pályázat részeként készültek.

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.