Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

„Pro patria et libertate” – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704-2019Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Lábas Ház és a Balassi Intézet MKK- Sepsiszentgyörgy szervezésében kerül sor 2020. június 23-án, kedden, 17 órakor a Lábas Házba a „Pro patria et libertate” – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704-2019 című kiállítás megnyitójára.

„A Balassi Intézet MKK számára megtiszteltetés, hogy a járvány okozta intézmény bezárást követően, a Csíkszeredai Főkonzulátussal közös rangos eseménnyel nyithatja meg a kulturális rendezvények sorát. A 2019-es Rákóczi-emlékév alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított vándorkiállítást tekinthetik meg tisztelt vendégeink, mely a Rákóczi Emlékév Testület támogatásával valósulhatott meg. Háromszék számára, az események Rákóczi Ferenc hűséges krónikása, a rokokó szellemiségű literátor íródeák, Mikes Kelemen miatt is kiemelt jelentőséggel bír. Különlegesség, hogy éppen a történelmi zászlósor kiállítását követi, mintha szerves folytatása lenne, hiszen az előbbi tárlaton is szereplő Rákóczi zászló ismét megjelenik,. a kort mintegy panoráma-szerűen tárva elénk.”

„Pro patria et libertate” – II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704-2019Köszöntőbeszédek:
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke
Tóth László, főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa

A kiállítást történelmi kontextusba helyezi: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója
A tárlatot bemutatja: Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet MKK vezetője

A rendezvény háziasszonya: Marton Lichtfus Katalin tanácsadó
Közreműködik: Ferencz Csaba előadó

A II. Rákóczi Ferenc Emlékév keretében létrehozott „Pro patria et libertate” II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704-2019 című vándorkiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével valósult meg.

Múzeumunk gyűjteményei, valamint a Nemzeti Múzeum, a sárospataki Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és az MNL Tolna Megyei Levéltára jóvoltából öt gazdagon illusztrált tablón keresztül ismerkedhetünk meg a Rákóczi-szabadságharc áttekintő történetével. Láthatjuk annak közvetlen okait, előzményeit: hogyan vezettek a török elleni felszabadító háború pusztításai, a katonaság helyi túlkapásai, valamint a lipóti politika által okozott és előtérbe került sérelmek a tiszaháti felkeléshez, majd mindez hogyan teljesedett ki egy több társadalmi réteget, nemest, vitézt és jobbágyot egyaránt zászlai alá összehívó szabadságharccá.

A kiállítás tablóin láthatjuk a Fejedelem életének, pályafutásának, illetve a szabadságharc eseményeinek összefoglalását és azt, hogyan illeszkedtek bele a magyarországi történések az Európában, velük egy időben dúló háborúk sorozatába, szemléltetve azt is, hogy a szabadságharc nem pusztán egy elszigetelt helyi konfliktus volt, hanem mind keleten, mind nyugaton rendelkezett kapcsolatokkal. Az események mellett egyes kiemelkedő katonai vezetőinek rövid életrajzát olvashatjuk, valamint bemutatásra kerül mind a »kuruc«, mind a »labanc« oldal jellemző harcmodora, fegyverzete, felszerelése. A sort a szatmári béke eredményeit és a szabadságharc lezárását ismertető tabló zárja.”

A Rákóczi-emlékév vándorkiállítása 2020. június 24. és július 31. között, hétfőtől péntekig, 8-16 óráig látogatható a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.