Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szúnyogirtásra kerül sor SepsiszentgyörgyönSepsiszentgyörgy Önkormányzata értesíti a lakókat, hogy július 16-án, csütörtökön szúnyogirtásra kerül sor Sepsiszentgyörgy területén.
 
2020. július 16-án, csütörtökön este 18:00 és 24:00 óra között repülőgépből permeteznek a város egész területén és földi permetezéses módszerrel is irtják a szúnyogokat a patakmedrekben és parkokban.

A permetezés során CYMINA PLUS típusú vegyszert használnak, melynek Hipermetrin nevű hatóanyaga mérgező a méhekre. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a méhtartó gazdák figyelmét, hogy ebben az időszakban ne engedjék ki méheiket.

A vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről és nem jelent veszélyt az emberi és állati egészségre.

A második permetezésre az első permetezéstől számított 10-14 napon belül kerül sor az időjárási körülményektől függően, az időpontról az önkormányzat értesíteni fogja a lakosságot.

(A Városimázs Iroda közleménye)

A szúnyogirtás során használt vegyszerek nem veszélyesek az emberek, állatok vagy madarak egészségére

(A Városimázs Iroda közleménye, 2020. július 13. )

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, csütörtökön, július 16-án szúnyogirtásra kerül sor Sepsiszentgyörgy területén. Mivel sokakban aggodalmat váltott ki a Cymina Plus vegyszer használata, a permetezéssel megbízott szakcég a következő pontosításokat közölte:

  • A romániai piacon bejegyzett, biocidokat és aktív hatóanyagokat tartalmazó vegyszerek az európai nyilvántartásban is szerepelnek;
  • A használt vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről és megtalálható az Egészségügyi Minisztérim által kiállított, biocidokat tartalmazó termékek listáján;
  • A Cymina Plus vegyszer csak abban az esetben számít veszélyesnek, ha azt koncentált állapotában használják, vagy nem tartják be a gyártó által megszabott, higításra vonatkozó előírásokat;
  • A szakcég nem használ olyan termékeket, amelyek az emberek egészségét veszélyeztetné. A termékleírásban szereplő információk nem a lakosságot érintő veszélyekre hívja fel a figyelmet, hanem azokat figyelmezteti, akik a vegyszert használják, főként a megfelelő védőfelszerelés használatát illetően (beleértve a szakcég munkatársait is, akik a vegyszerrel permeteznek);
  • A Cymina Plus típusú vegyszerből kinti környezetben, a repülő rovarok részére, egy hektárnyi területre 50 ml-t higítanak 3 liter vízben, az Egészségügyi Minisztérium által kiállított dokumentumok szerint. Ebben a koncentrátumban lehetetlen, hogy ekkora mennyiségű vegyszer mérgező anyagként hasson.
  • A Cymina Plus permetezése alacsony mennyiségben történik, nagyon kicsi, 50 mikronos részecskék formájában.

Ugyanakkor, a permetezés során használt vegyszer nem káros a kistestű madarak, például a fecskék vagy galambok egészségére, csak a rovarokon fejti ki a hatását. Ennek értelmében újra felhívjuk a méhészek figyelmét, hogy a permetezés ideje alatt ne engedjék ki a méhetek.

Emlékeztetjük a lakosságot, hogy július 16-án, csütörtökön este 18:00 és 24:00 óra között repülőgépből permeteznek a város teljes közigazgatási területén, így Kilyén, Szotyor és Szépmező területén is. Ugyanebben az időben földi permetezéses módszerrel is irtják a szúnyogokat a patakmedrekben és parkokban.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.