Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamási Áron Színház – VII. Olivér-bemutató az ’56-os emlékparkban / Fotó Barabás ZsoltAz előzőleg meghirdetett 2020. szeptember 12-e helyett technikai okok miatt szeptember 15-én kerül sor a Tamási Áron Színház új évadának legelső bemutatójára: a Szerb Antal VII. Olivér című regénye alapján készülő előadást Zakariás Zalán rendezi az ’56-os emlékparkban.

A kis mediterrán ország, Altúria népe forrong, ugyanis irányítói éppen arra készülnek, hogy eladják a két legfontosabb bevételi forrás – a szardíniahalászat és a bortermelés – jogait, vagyis ezzel az egész országot egy külföldi mágnásnak. A korábban közkedvelt ifjú király, VII. Olivér sokak szemében árulóvá vált, így aztán nem is meglepő, hogy egy forradalom megfosztja trónusától. Az uralkodó ezt követően önkéntes száműzetésbe vonul. De a bonyodalmak csak akkor kezdődnek, amikor a királynak rá kell ébrednie, hogy a világ végén sem tud elmenekülni a sorsa elől…

Tamási Áron Színház – VII. Olivér-bemutató az ’56-os emlékparkban / Fotó Barabás ZsoltSzerb Antal ebben a történetében a két világháború közötti magyar irodalom és színi világ klasszikus alaphelyzetét használja fel: a főszereplő álruhát ölt, másnak adja ki magát, eltitkolja igazi voltát. Olivér ugyanis, mint kiderül, saját maga szervezi meg a forradalmat, hogy elmenekülhessen az uralkodásból, és megmártózhasson a hétköznapi emberek életében. De nem azért megy a nép közé, mint Mátyás király, nem népe bajaira kíváncsi, hanem ő saját magát szeretné megtalálni, meg akarja ízlelni az életet a maga egyszerűségében – uralkodók, miniszterek, fogadások és tárgyalások nélkül.

Olivér a kalandja végére megtanulja – ráadásul pont egy csalótól! – hogy bizony mindenkinek felelőssége van, ami elől elfuthat, de el nem menekülhet. Az író itt természetesen nemcsak a királyi felelősségről beszél, hanem mindannyiunk felelősségéről – ahogyan Mihály, az Utas és holdvilág hőse is ráébred a regény végén, hogy bizony kezdeni kellene valamit ezzel a dologgal, amit életnek nevezünk.

Az előadás bemutatójára szeptember 15-én, kedden (esőnap: 16., szerda) 18 órai kezdettel kerül sor az ’56-os emlékparkban. További előadások: szeptember 21., hétfő (esőnap 22., kedd) és szeptember 29, kedd (esőnap: október 1., csütörtök) szintén 18 órai kezdetekkel.

Javasoljuk, hogy aki teheti, online váltson jegyet a www.biletmaster.ro weboldalon, viszont ha erre nincs lehetőség, várjuk Önöket a Központi Jegyirodába, melynek nyitvatartási rendje hétfőtől csütörtökig 9–16 óra között, míg pénteken 9-től 13 óráig, illetve előadások előtt egy órával a helyszínen.

Mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében szíveskedjenek betartani a járványügyi előírásokat!

(A Tamási Áron Színház közleménye, fotók Barabás Zsolt)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.