Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

In memoriam Bartók Béla - villámcsődület Sepsiszentgyörgyön2020. szeptember 24-én, csütörtökön 16 órai kezdettel a Keresztes Ház kertjében, a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy villámcsődületet szervez Bartók Béla emlékére a világ számos pontján működő Magyar Kulturális Intézetekkel együttműködve.

Az alkalomra egy különleges Viráginstalláció születik, Szabó Anna Réka tervei alapján a Pure Deko közreműködésével. Mialatt a Ségercz Trió Bartók jazz improvizációkat ad elő Szokolay Balázs Dongó, Molnár Bálint és Ségerc Ferenc közreműködésével.

A Keresztes Ház különlegesen fontos Bartók Béla életében és Sepsiszentgyörgy történetében. Bartók Béla 1927 februárjában-márciusában Sepsiszentgyörgyön tartózkodott, az akkor, a helyi közéletet meghatározó Keresztes testvérek vendégeként. A Mikó utcában lévő, Kós Károly által (nem sokkal korábban) tervezett emeletes házukban szállt meg, az akkor már jól ismert zeneszerző. Ennek az eseménynek állít emléket az 1995-ben, Bartók halálának 50-ik évfordulóján elhelyezett emléktábla, melyen a mesterről készült féldombormű is látható.

(…)

Abban az időszakban Bartók koncertet adott a Székely Nemzeti Múzeum, ma róla elnevezett dísztermében. A magyar és az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb előadóművészére, zenetudósára, zeneszerzőjére, Bartók Bélára emlékezünk, aki: „ Kodály Zoltánnal együtt ráeszmélt, hogy nyugati mestereiket Európa régi nagy zenéjének szigorú és monumentális világában kell keresniük; magyar földön, pedig megtalálták a hagyománynak ugyanezt a teljességét a régi népzenében, mint valami elsüllyedt világrészt vagy ismeretlen természeti tüneményt, felfedezték a népi muzsika legrégibb, legtisztább forrásai bennük egy addig nem is gyanított, ősi — eurázsiai zenei örökséget—s felismerték a nép költészetében a magyar zenei fejlődés egyetlen szerves alapját, majd sokrétű és általános magyar zenei nyelvet teremtettek a népzenéből. ” Bartók Béla sepsiszentgyörgyi tartózkodása alatt a Keresztes Házban, ahol szinte ideális körülmények között lakhatott, s városunk híres kórházi főorvosa, dr. Fogolyán Kristóf gondos kezelésének köszönhetően meggyógyult. Egészségi állapotának javulása után feljárt a közelben lévő főorvosi lakásba gyakorolni.

Szállása továbbra is itt volt a Kós Károly tervezte házban, melynek láttán ma ünnepélyesen és annyi év után is hálával, tisztelettel, szeretettel—nem titkoljuk: egészséges lokálpatriotizmussal is —láthatjuk máig is az emléktáblát itt, a Székely Mikó Kollégium szomszédságában, melynek alagsori konviktusában dolgozó falusi székely lányok a javuló egészségű Bartók Bélához sorra feljártak népdalokat énekeltek. Nos — , Bartók Béla Brassóból, egyik romániai hangversenykörútja idején, 1927 márciusában betegen került Sepsiszentgyörgyre, dr. Keresztes Károlynak köszönhetően, aki a Fogolyén családdal együtt a Brassóban súlyosan megbetegedett Bartók Bélát Sepsiszentgyörgyre hozta a gyógyuló művész még a kényszer- pihenőt is felhasználta népdalgyűjtésre. Ezt követte aztán a nagy sikerű múzeumi hangverseny—1927. március 2-án—, amely ma már fontos zenetörténeti adat a műsor 1927 február 21-én Brassóban tartott koncertje után BARTÓK Béla, betegen, kénytelen lemondani további tervezett koncertjeit. Sepsiszentgyörgynek így adatik meg az alkalom, hogy pótolja öt évvel korábbi, elmaradt lehetőségét. Február 28-án Keresztes Károlyék áthozzák Bartókot Sepsiszentgyörgyre, hogy itt heverje ki betegségét. Így kerül sor égis Sepsiszentgyörgyön BARTÓK-vendégjátékra, mindenek előtt a múzeumbeli nyilvános fellépésre, ahol a magyar zeneszerző legnagyobb sikerét saját számaival aratta. A március 2-ra, hamvazószerdára bejelentett, majd 3-ra maradt előadóest műsorát azonban illő itt is tételesen felsorolnunk.

Műsor
A meghívón a következő darabok szerepeltek:

  • MOZART Phantasie (C-moll),
  • SCARLATI Sonata (G-dúr, Egy -tételes),DELLA CIAJA Canzona (C-dúr);
  • BEETHOVEN Sonate Op. 26. (Ász-dúr);

A szünet után

  • KODÁLY Székely keservese,
  • BARTÓK Este a székelyeknél, Medvetánc, hétszám a Gyermekeknek I–II. füzetéből,
  • Sonatina (román népdalmotívumok, Sirató ének, Allegrobarbaro; majd ugyancsak BARTÓK
  • II. burleszk(Kicsit ázottan), Magyar parasztdalokból(Régitáncdalok),
  • CHOPIN Nocturne (Cisz-moll) és Scherzo (B-moll).

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.