Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Sepsiszentgyörgy a De Minimis programok városaSepsiszentgyörgyön a De Minimis jellegű támogatások jelentős része a helyi kis- és középvállalkozásoknak kiszabott ingatlanadó egy részének visszatérítéséről szóltak, idéntől azonban a munkahelyek megőrzésére és a vállalkozások élénkítését ösztönző beruházások támogatására fekteti a hangsúlyt az Önkormányzat. A korábban indított támogatási programok folytatása mellett újak indítása is várható lesz a közeljövőben. 

A következő négy évben Sepsiszentgyörgyön a gazdasági kérdésekkel Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Debreczeni László, helyi tanácsos és a gazdasági bizottság elnöke, Miklós Zoltán, remélhetőleg jövendőbeli parlamenti képviselő és a képviselőház költségvetési bizottságának a tagja,  valamint jómagam fogunk kiemelten foglalkozni.” - jelentette be Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztató keretében, amelyen Édler András és Miklós Zoltán is részt vettek. 

Az elmúlt évek során Sepsiszentgyörgyön több De Minimis jellegű támogatási program is indult. Az első kifizetés 2013-ban történt, azóta több mint 7 és fél millió lejt fizettek ki a programok keretében a helyi vállalkozóknak, év végéig ez az összeg megközelíti a 10 millió lejt. A jövő évi költségvetésben Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kétszer 5 millió lejt tervez elkülöníteni a De Minimis támogatásokra. 

Fontosnak tartom a közvetlen kapcsolatot az önkormányzat és a vállalkozók között. A Vállalkozói Konzultatív Tanács segítségével sok problémára fogunk megoldásokat találni, sőt olyannyira hasznos az együttműködés, hogy más ágazatokra is szeretnénk kiterjeszteni, például az oktatásra vagy a szociális tevékenységek területére, és hasonló konzultatív tanácsokat létrehozni. ” - emelte ki Antal Árpád polgármester.

Miklós Zoltán elmondta, hogy a gazdaságélénkítő programokkal azoknak a sepsiszentgyörgyi cégeknek a segítése volt a cél, akik megszenvedték a koronavírus-járvány hatásait. A programok kidolgozása során, a beruházások ösztönzését, ezáltal a versenyképesség javítását, a helyi gazdasághoz való hozzájárulást és az önrész befizetése által az összegek többszorosítését vették figyelembe. 

Sikerült gyorsan elindítani a gazdaságélénkítő és munkahely-védelmező támogatási programokat, már elbíráltuk a kéréseket és kihirdettük az eredményeket. Azt tartottuk szem előtt, hogy gyorsan, hatékonyan és gördülékenyen bonyolítsuk le a programot, hiszen a jelenlegi helyzetben a bizonytalanságra van a legkevesebb szüksége a vállalkozóknak. Sikerült gyorsan dolgoznunk, elértük a kitűzött célokat, a jóváhagyott támogatások eredményeképpen több mint másfél millió eurós beruházások fognak megvalósulni a két program keretében. Az összegek a helyi gazdaságban maradnak, így a helyi gazdaságot segítjük.” - sorolta a megvalósításokat Miklós Zoltán. A szépmezői Ipari Park vezetője elmondta, hogy ami a parkra vonatkozó programot illeti, két igénylést már elbírált a bizottság, egy 100 ezer és egy 50 ezer eurós kérést és további tíz pályázatot várnak még az Ipari Parkba beköltöző cégek részéről. 
 
Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint már bebizonyosodott, hogy a Sepsiszentgyörgyre kidolgozott támogatási programok jól működnek, ezeket megyeszinten is lehetne alkalmazni. 

A mi nagy előnyünk, hogy kis csapat vagyunk, de gyorsak, ütőképesek és rugalmasak. Mindig alakulni tudunk a meglévő helyzethez. Míg az első meghirdetett programmal a megnövelt ingatlanadókat próbáltuk kompenzálni, addig a két új programnak gazdaságélénkítő hatása van. Ugyanakkor igyekszünk megoldást találni arra, hogy a helyi vállalkozók még felkészültebbek legyenek, ami a programok megpályázását illeti.” - sorolta Édler. 

A Covid Minimis program esetében összesen 55 cég adta le a pályázati iratcsomót, ebből 49-et hagyott jóvá a bizottság. A nyertesek összesen 2,1 millió lejt hívhatnak le, a teljes keretösszeg pedig 5 millió lej volt az idei évre. A legnagyobb megpályázott összeg 242 ezer lej, míg a legkisebb 2 422 lej, a pályázók közül 18 vendéglátással foglalkozó vállalkozás. 

Lehet, hogy az önrész problémát jelent a vállalkozások esetében, de ez elvi kérdés. Az önrész befizetése által a vállalkozók elkötelezettebbek és átgondoltabbak, a programok által a fejlesztéseket kívánjuk ösztönözni, így a lehívott összegeknek van látszata. Fontos, hogy együtt tudjuk egymást segíteni.” - mondta Édler András. 

Az Önkormányzat és az Iparkamara továbbra sem engedi el a  helyi vállalkozók kezét, ugyanakkor a fiatalokat szeretnék ösztönözni a kreatív ötleteik megvalósításában, új cégek alapításában és új munkahelyek létrehozásában. Ezért a közeljövőben az Innovatív DeMinimis támogatási programot is elindul majd.

(Városimázs Iroda közleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.