Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamási Áron Színház- A többit már láttad a moziban | fotó Barabás ZsoltAz országos járványügyi intézkedések miatt az utóbbi időszakban sajnos nem tudtunk személyesen találkozni a közönségünkkel, és társulatunk néhány tagja meg is fertőződött koronavírussal, de ez nem jelenti azt, hogy szünetel a munka a Tamási Áron Színházban. A 2020/2021-es évadunk harmadik új bemutatóját tartjuk, és a negyedik produkció előkészületei is zajlanak. Martin Crimp A többit már láttad a moziban című kortárs darabjának magyar nyelvű ősbemutatóját Botos Bálint rendezésében láthatják az érdeklődők december 19-én, szombaton este 7 órától a színház nagytermében.

Martin Crimp kortárs brit drámaíró, akit az „in-yer-face” színházi irányzat képviselőjének tartanak, bár ő elutasítja ezt a címkét. Az in-yer-face valami olyasmit jelent, hogy bele-a-képedbe, és ennek megfelelően provokatív és pimasz alkotói attitűd, egyfajta agresszív arculcsapásként értelmezhető. Kállai Katalin meghatározása szerint „korunk tökélyre fejlesztett önérvényesítő technikáinak begyűrűzése a művészetbe”. Crimp valójában az érzelmi elhatárolódás hangjával, az emberi kapcsolatok szenvtelen szemléletével hívta fel magára a szakma figyelmét, szövegeire a fanyar párbeszédek jellemzőek, sokkal inkább a színházi forma és nyelvezet érdekli, mint a narráció, a történetmesélés aktusa. Írói munkássága mellett többnyire francia klasszikusokat fordított, francia és német nyelvterületen is népszerűek a művei.

A Botos Bálint rendező által lefordított A többit már láttad a moziban című darabja Euripidész Föníciai nők című kevésbé ismert klasszikus tragédiájának átirata, mely Oidipus családja történetének egy megrázóan kegyetlen és fájdalmas epizódját meséli el. Találkozhatunk Iokasztéval, aki Oidipusz anyja és felesége egy személyben, a vérfertőzésből született tragikus sorsú gyermekeivel, Eteoklésszel, Polineikésszel és Antigonéval, valamint Iokaszté bátyjával, Kreónnal, a vak Theiresziásszal és a görög klasszikusok szokásos hírnökeivel is. Ebben a változatban azonban a nők állnak a középpontban, akik valahol félúton helyezkednek el a görög kar és Macbeth boszorkányai között: miközben a szereplők szájába adják a szavakat, maguk irányítják a végzetet.

Eldönthetetlen, hogy kortárs drámáról vagy klasszikus görög tragédiáról van szó. Valójában az a bravúrja Crimpnek ebben az adaptációban, hogy meghagyja a görög tragédiát, annak minden borzalmával és nagy érzelmeivel együtt, csupán annyit változtat benne, amitől még komplexebbé és enyhén posztmodernné válik a történet, ugyanakkor úgy frissíti a szöveget, hogy zavarba ejtően közel jönnek hozzánk ezek a nagy tragikus hősök” – vallotta Botos Bálint rendező a darabról, hozzátéve, hogy a mi fogyasztói társadalmunk dilemmái, sötét, eltagadott működési mechanizmusai mind ott feszülnek a szövegben, ezért bár elbűvölően grandiózus a történet, nem tudjuk megtenni nézőként vagy olvasóként sem, hogy eltávolodjunk tőle. Rendkívül érzékenyen, és Euripidész iránti mély tisztelettel írta át és hagyta meg tehát eredeti formájában a darabot a brit drámaíró, melyhez az előadás alkotói is megpróbáltak alkalmazkodni a színpadra állítás folyamán.

Az előadás elkészítésében Bajkó Blanka Alíz díszlet- és jelmeztervező, valamint Bocsárdi Magor zeneszerző voltak a rendező közvetlen alkotótársai. Szereplők: Benedek Ágnes, Fekete Mária, P. Magyarosi Imola, Szalma Hajnalka, Vass Zsuzsa, Pál Ferenczi Gyöngyi, Gajzágó Zsuzsa, Korodi Janka, Pignitzky Gellért, Kónya-Ütő Bence, Beczásy Áron, Pálffy Tibor, Derzsi Dezső, Kolcsár József és Mátray László.

Mivel az előadásokon csak a terem 30 százalékos lefedettsége engedélyezett, a jegyek száma korlátozott.

A szombati bemutatót követően december 27-én láthatja még az előadást a közönség, 19 órai kezdettel. A színházak december 17-ei hivatalos nyitásáig jegyek egyelőre telefonon foglalhatóak a Központi Jegyiroda 0267 312 104-es és 0728 083 336-os telefonszámain vagy a biletmaster.ro weboldalon.

(A Tamási Áron Színház közleménye, fotó Barabás Zsolt)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.