Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

magyar kultura napja kmmk 20212021-ben a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa a megszokottól eltérően, online műsor keretében emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt január 22-én, pénteken, 17 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalára (www.facebook.com/cultcov.ro), a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett virtuális gálára, amelyen többet között az idén éppen 100 éve született Pilinszky János emléke előtt tisztelegve szépirodalmi élményt kínálunk. Orbán Ferenc előadó Szilágyi Domokos és Weöres Sándor versei mellett Pilinszky János alkotásai által indult el a verséneklés útján. 2017-ben, a magyar költészet napjára Gábor Szabolcs zenésztársával felújították a Pilinszky előadásukat, 2021-ben pedig Gyernai Szabolccsal kiegészülve hangszerelték újra a dalokat, a költő születésének 100-ik évfordulójára.

Az előző évekhez hasonlóan idén is átadásra kerül a Háromszék Kultúrájáért Díj, amelyet ezúttal is egy olyan személyiség kap, aki egész életművével a háromszéki és ezáltal az egyetemes magyar kultúrát szolgálja. Az átadást követően portréfilmet vetítünk a díjazottról.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel decemberben szónokversenyt hirdetett középiskolás diákok számára, amelynek célja az összetett nyelvhasználat színvonalának emelése, a magyar kultúra és közösségünk iránt érzett felelősségtudat megerősítése volt. A díjazott szónoklatokat mutatjuk be.

2008-ban a Kovászna Megyei Művelődési Központ is csatlakozott az Európai Unió Kulturális Örökség Napok kezdeményezéséhez, amelynek célja rejtett értékeink felfedezése, feltárása, bemutatása volt a nagyközönség számára. E kezdeményezésnek köszönhetően született meg a Sípok Hangja címet viselő, kiállítással és orgonakoncerttel egybekötött programsorozat, amellyel a Háromszéken fellelhető történelmi orgonákra szeretnénk felhívni a figyelmet, a szabadkai születésű, de Kézdivásárhelyen letelepedő Kolonits István orgonakészítő munkásságán keresztül.

Ezen kezdeményezés kapcsán a Kovászna Megyei Művelődési Központ riportfilmet készített a Háromszéken fellelhető hangszerekről, ezáltal ismertetve készítőjük rögös életútját, valamint azokat a kihívásokat és elégtételeket, amelyek a hasonló hangszerek fenntartásához, karbantartásához kapcsolódnak.

A magyar kultúra napján az érdeklődők betekintést nyerhetnek a hangszerek „életútjaiba”: Fórika Balázs kézdivásárhelyi kántor-tanár Kolonits István munkásságát mutatja be, a sepsiszentgyörgyi Lőfi Gellért kántor-tanár pedig lelket lehel eme csodálatos hangszerekbe, valamint betekintést nyerhetünk Botka Attila orgonajavító mester munkájába is.

Ünnepi műsor – 2021. január 22., péntek

www.facebook.com/cultcov.ro

17:00 óra

Magyar Himnusz | A Krisztus Király templom Laudate kamarakórusa
Evilági: Pilinszky dalok | koncertfelvétel

17:30

Szónokverseny | díjazottak szónoklatai

18:00

A 2021-es Háromszék Kultúrájáért Díj átadása
Háromszéki Arcképcsarnok | portréfilm a Háromszék Kultúrájáért Díj 2021-es díjazottjáról

19:00

Sípok Hangja | riportfilm

(A Kovászna Megyei Művelődési Központ közleménye)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.