Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Székelyföldért megmozgatjuk Európát! A Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésének támogatására a kilencedik államban is sikerült teljesíteni az alsó küszöböt. 2021. február 6-án 18:04 órakor Lettországban is átlépte a támogatók száma a 6000 aláírást.

Köszönettel tartozunk a Lettországi Orosz Uniónak (Русский союз Латвии / Latvijas Krievu savienība), amely tagja az Európa Szabad Szövetségnek (EFA) és két társelnökének Miroslav Mitrofanovnak és Tatjana Ždanoka EP képviselőnek.

Tatjana Ždanoka kezdetektől fogva partnerünk volt a Lettországi hirdetéseink kidolgozásában. Marosvásárhelyen pedig még ma is sokan emlékeznek rá, hiszen az Európai Szabad Szövetség (EFA) Tőkés László jóvoltából és Székely Nemzeti Tanács meghívására a Kultúrpalota kistermében tartotta frakcióülését 2008 július 2-3-án. Tatiana Ždanoka akkor a „Kisebbségvédelem Lettországban” címmel tartott előadást. Eddig a pillanatig nyúlik vissza a terv, hogy egy európai regionális mozgalomba a lettországi oroszokat is be kell vonni.

– Európai mozgalom a nemzeti régiók védelmében –
A nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést itt lehet aláírni
>> nemzetiregiok.eu <<

A nemzeti régiókért inditott európai polgári kezdeményezés tartalma, üzenete eljutott hát az érintett régiókba is, bár nekünk, szervezőknek sok félreértést kellett tisztáznunk. El kellett magyaráznunk a kezdeményezés valódi célkitűzését, amelyre alapozni lehet egy sikeres európai mozgalmat, és cáfolnunk kellett – gyakran jószándékú – de egészen eredeti, a polgári kezdeményzéstől idegen értelmezéseket.

A kezdeményezés alanyai területek, amelyeket az ott élő többségi közösségnek a szomszédos régióktól eltérő nyelve, vallása, sajátos hagyományai, és nemzeti öntudata tesz Európa kulturális szigeteivé.

A munka folytatásáról, a további távlatokról február hetedike után fogjuk a közvéleményt tájékoztatni.

Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely 2021.02.06.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.