Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Kiss Manyi kültéri kiállítás SepsiszentgyörgyönKiss Manyi Thália legrakoncátlanabb tündére – Háromszéki csillagok- kültéri kiállítássorozat

Kiss Manyi színésznő születésének 110. évfordulója alkalmából a Magyar Kulturális Intézet, Sepsiszentgyörgy, partnerségben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel, valamint a Vadon Egyesülettel 2021. március 12-én, 16 órakor megnyitja kültéri színháztörténeti kiállítását.

A tárlat a Háromszéki csillagok tárlatsorozat első eseménye, amelyben az intézet háromszéki identitással bíró jelentős életpályákat kíván bemutatni.
Háromszék, Zágon és családja mindennél fontosabbak voltak Kiss Manyi számára: nyaranként vissza-visszatért szülőföldjére, művészete is ebből a talajból gyökerezett. Bár, képek csak halvány lenyomatai lehetnek egy ember életének, egy művész pályája szempontjából mégis konkrét fogódzót jelentenek az emlékek megőrzéséhez. Segíthetnek abban, hogy az idelátogatók emlékezetében a színésznő, a XX. századi magyar színjátszás egyik legnagyobb tehetsége méltó módon fennmaradjon.

A szervező intézmények immár hosszú, többéves együttműködés során, számos sikeres kiállítást hoztak létre a témában. Ez alkalommal számos olyan színháztörténeti jelentőségű dokumentumot hoz nyilvánosságra, amely az utóbbi évek kutatásai, a két intézmény szakembereinek, valamint Kiss Manyi családjának jóvoltából került napvilágra.

A tárlaton megtudjuk, hogy mi is a Habos sütemény igazi története? Milyen nemzetiségű volt bűvész férje? Hogy festett a színésznő székely ruhában? Milyen páratlan drámai alakítása volt a Kurázsi mama?

A kiállítás arra hivatott, hogy felidézze Kiss Manyi alakját és művészetét.

A kiállítást megnyitja: Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, ünnepi beszédet mond: Soós Zoltán, konzul.

Az esemény háziasszonya: Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális intézet vezetője, a kiállítás kurátora.

Grafikus: Szebeni Szabó Róbert
Kivitelező. Kobak Design
Helyszín: Sepsiszentgyörgy Főtere
Időpont: 2021. március 12., 16 óra

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.