Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

„Hátrahagyottak emlékezete” 2021. március 14. –  Zágon, Bereck, Dálnok – fő helyszín: Zágon, ref. templom

A Magyar Kulturális Intézet, Sepsiszentgyörgy március 14.-én a Honleányok Szülőföldjükön program keretében, a Honleányok beltéri kiállítási anyaggal ajándékozza meg Bereck, Dálnok és Zágon falvak egyházközösségét. A bemutatott Háromszéki  Honleányok  ezekből a községekből származnak.Mindhárom helyszínen a megemlékezésre, mise  illetve istentisztelet keretében  kerül sor, ugyanabban az időpontban, azaz március 14.-én 11 órakor.

A zágoni ünnepségre vonatkozó részletek:

  • Az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharcra, valamint rétyi Antos Józsefné és pávai Vajna Anna zágoni honleányok alakjára istentisztelet keretében emlékezünk meg, március 14-én, 11 órakor.
    A kiállítást megnyitja: Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke
    Ünnepi beszédet mond: Márky Dániel, konzul
    Házigazda: Berszán László, ref. lelkész
    A kiállítás kurátora: Szebeni Zsuzsanna, a Magyar Kulturális Intézet vezetője

Az aradi vértanúk özvegyeinek, a „Hátrahagyottak emlékezete” című kiállításunk állított emléket. Itt az idő, (bár  a teljesség igénye nélkül), hogy ez alkalommal a Háromszéki Honleányok-ra és nemes  cselekedeteikre emlékezzünk. Úgy gondoltuk, hogy hasonló érdeklődés fogja övezni azokat a honleányokat, akik Székelyföldön, nevezetesen Háromszéken emelkedtek ki hősies magatartásukkal, és a forradalom iránti elkötelezettségükkel.

Csernovics Emília, Domicella Bilinska, Duffaud Karolina, Kapitány Katalin, Paulina Kakowska Reviczky Mária, Sissány Elíz, Szentgyörgyi Horváth Krisztina, Paulina Kakowska,  Zichy Antónia, Szinyei Merse Emma után itt az idő új, méltatlanul elfeledett női neveket felidézni az1848-as forradalom kapcsán: Velcsuj Jusztina, Gábor Áron „hűséges árnyéka”, Zsigmond Jakabné Kovács Lídia, Benkő Rafaelné Dálnoki Lázár Rozália, Szotyori Nagy Tamásné Vajna Terézia, rétyi Antos Józsefné pávai Vajna Anna, Semsey Tamásné Imreh Honoráta, és nem utolsó sorban Özvegy Vitéz Antalné Doby Zsuzsanna. Közös bennük, hogy mind Háromszéken születtek és mindegyikük szíve a forradalomért dobogott…
 
A kiállításon bemutatott honleányok, a forradalmi események közepedte gyors  változásokon átesett társadalmi jelenségek aktív szereplői. Legyenek zászlóanyák, kokárdakészítők, sütőasszonyok, vagy akár összeesküvések részesei, özvegyek, vagy éppen nőhonvédek, forradalmi idők forradalmi cselekedeteket és hozzáállást kívántak, ezeknek a hölgyeknek igyekeztünk a pályaképét bemutatni.
 
Az esemény partnerintézményei: Székely Nemzeti Múzeum, az Erdélyi Történelmi Múzeum, Budapesti Hadtörténeti Múzeum   és Intézet, az együttműködés révén  a relikviák és dokumentumok teljesebb történelmi képet hivatottak biztosítani.

A szövegek összeállítása során az alábbi történészek és helytörténészek munkáit használtuk fel: Egyed Ákos akadémikus, Demeter Lajos, Demeter László, Kisgyörgy Zoltán, Süli Attila őrnagy, Borbíró Fanni, Kisgyörgy Tamás, Benkő Mihály, Nagy Sándor valamint Bözödi György író. Szakmai lektorálás: Demeter Lajos. Külön köszönet: Vargha Mihálynak, Mitu Melindanak, Szőcsné Gazda Enikőnek, Sántha Imre Gézának és Szőcs Imrének.
 
A  „honleányokat” megjelenítő fotók a Háromszék Táncegyüttes Gábor Áron című előadásában használt jelmezek felhasználásával készültek, Deák Gyula Levente igazgató  jóvoltából. Közreműködtek: Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Vajda Katalin, Lukács Réka, Virág Imola, Kis Gabriella, Para Kinga (Háromszék Táncegyüttes). Jelmeztervező: Furik Rita.
Fotó: Toró Attila, Szabó-Szebeni Róbert
Grafikai szerkesztés: Szabó-Szebeni Róbert

Március 15: Sepsiszentgyörgy

Másik programunk a Hadtörténeti Intézettel és Múzeummal közösen a „Lészen Ágyú!”  című rajzfilm vetítése, illetve a vetítéshez egy kisebb műhelygyakorlat is kapcsolódna, amelyet egy helyi rajzfilműhely vezetője, Pál Wendel tart.
Az esemény helyszíne: Bod Péter Könyvtár, Gábor Áron terem.
Időpont: Március 15.- én  10-13 óráig. (Előzetes egyeztetés alapján.)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.