Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Az Olt Sepsiszentgyörgynél, 2014. március 9.A Víz Világnapján a Háromszéki Közösségi Alapítvány meghirdeti az Olt tisztítási tervét, a MaiMultVerde bukaresti szervezettel együttműködésben.

A HKA március 22-én, a Víz Világnapján indítja az Olt tisztítása projektet, mint kísérleti projektet a Tiszta vízzel országos program keretében. Kísérleti jellege abból az újszerű megközelítésből fakad, hogy nemcsak a víz tisztítására fektetünk hangsúlyt, a forrástól kiindulva, hanem annak megőrzésére is. Az állami hivatalos szervekkel együttműködésben első lépésben azonosítjuk a kritikus pontokat az Olt mentén, ahol nagyobb mennyiségben található szemét, illetve szemétlerakó helyekké váltak az évek folyamán, és ezeken a pontokon térfigyelő kamerákat helyezünk el, a fokozottabb ellenőrzés és védelem érdekében.

A projekt kiemelkedő tevékenységére augusztusban kerül sor, amikor is az Olt mentén lévő településeken mozgósítunk, és a helyi közösség és hatóságok bevonásával átfogó takarítást végzünk, ugyanazon a napon, azonos forgatókönyv szerint. 29 település érintett Hargita és Kovászna megyékben, ezekkel mind személyesen felvesszük a kapcsolatot, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak az általános és átfogó takarítási tervben. A megvalósításban a hivatalos intézményeken túl, számítunk környezetvédelmi szakemberek és a civil szervezetek együttműködésére is.

A projekt a Tiszta vízzel országos programban valósul meg, ennek kiterjesztéseként. Az országos programot, amelyet a MaiMultverde szervezet valamint a Lidl Románia kezdeményezett, 2019-ben indították útjára, mintegy felhívásként a Duna folyam tisztítására és műanyagoktól való megszabadítására. A közösségek és helyi hivatalosságok mozgósításával, a program több területrendezési, környezetvédelmi és közösségi akcióval indult, 10 Duna menti város részvételével, most pedig a Dunába beömlő folyókra is kiterjesztik, hogy hatékonyabbá tegyék a tisztaság fenntartását és ezzel is korlátozzák a szemét Fekete-tengerbe ömlését.

Az Olt tisztítása projektnek tehát két fontos célkitűzése van: a folyó takarítása (vízfelület és a part mentén) valamint a tisztaság fenntartása, megőrzése. A két célnak megfelelően határozzuk meg a cselekvési tervet és szólítjuk meg a partnereket.

Az érintett települések száma 29, ezek a következők:

Háromszék: Sepsiilyefalva , Kilyén, Sepsiszentgyörgy, Gidófalva, Étfalvazoltán, Sepsibodok, Oltszem, Málnás,  Málnásfürdő, Mikóújfalu, Sepsibükszád,

Hargita megye: Tusnádfürdő, Újtusnád, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Zsögödfürdő, Csíkszereda, Csíkcsicsó / Csaracsó, Madéfalva,  Csíkrákos, Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Karcfalva, Csíkjenőfalva, Csíkszenttamás, Csíkszentdomokos, Balánbánya

A projekt futamideje 9 hónap, március - szeptember periódusban zajlik, a konkrét tisztításra augusztusban kerül sor.

Bekapcsolódási lehetőségek

Bárki kapcsolódhat, aki egyetért a céllal és segíteni kíván. Szeretnénk, ha minél több ember, helyi közösség venne részt az akcióban, úgy a tisztítási, mint a tisztaság megtartásának fontos feladataiban. Első körben a kritikusabb helyeket azonosítjuk a megadott szakasz mentén, így máris egy

Felhívással fordulunk az emberekhez,

hogy segítsenek a nagyon szemetes részek földrajzi helyének azonosításában. Ehhez a következő információkra van szükségünk:

  • az azonosított terület földrajzi koordinátái (akár GPS koordináták, amelyek pontosabbak)
  • egy átfogó fotó az azonosított területről, amely teljesen magában foglalja a kritikus részt
  • a beküldő adatai: név, email cím és/vagy telefonszám.

Az információkat a címre várjuk, a projekttel kapcsolatos információkról részletes tájékoztatást adunk a +40 744 167 500 telefonszámon. A telefonszám a kapcsolatfelvételre is és a bekapcsolódásra is alkalmas.

(HKA hírszolgálat | fotó: Toró Attila – az Olt Sepsiszentgyörgynél, 2014. március 9.)

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.