Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tüzes kapcsolatok című tűzzománc kiállítás a Lábas Házban2021. május 11-én, 17 órai kezdettel nyílik a székelyudvarhelyi Tűzzománc Alkotóműhely valamint a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tagjainak közös  kiállítása a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

A kiállítás 2021. május 12. és 2021. június 2. között, hétköznaponként 8-16 óráig látogatható.

A kiállítás házigazdája: Marton-Lichtfusz Katalin szakreferens
A tárlatot megnyitja: Elekes Gyula a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója és Szebeni Zsuzsanna, a Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője
Az esemény szervezője: Tűzzománc Alkotóműhely Székelyudvarhely, Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Magyar Kulturális Intézet Sepsiszentgyörgy, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Kiállító művészek: Bálint István, Bessenyei Valéria, Elekes Gyula, Hernádi Paula, Hollósy Katalin, Koszta Zsófia, Kovács Erzsébet, Kőrösi Sándor, Mihály József, Nagy Gábor, Ozsváth Imola, Puja Zsuzsa, Rácz Gábor, Selyem Katalin, Szélyes Emőke, Végh Éva, Zsuffa Péter

A Tűzzománc kiállítás Elekes Gyula műhelyéhez tartozó képzőművészek, 17 alkotónak (Tűzzománc Alkotóműhely Székelyudvarhely, valamint a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tagjai) a műveit foglalja magába: összesen 42 képet, 7 pár fülbevalót és 18 medált tartalmaz. Felhasznált anyagok: rézlemez, acéllemez, ezüst, rekesz-sodrony és festett zománc. Tematika: magyar mondavilág, székely életképek, növény és állatvilág.

Elekes Gyula Marosvásárhelyen a művészeti líceum diákja volt, tűzzománccal 1980-tól kezdve foglalkozik, azóta is folyamatosan tovább képezte magát német, spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben, valamint a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Az utóbbi alkotótelepen díjakkal is elismerték munkásságát. A Magyar Zománcművészek Társaságának tagja. Számos egyéni tárlata volt itthon, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon.

Meglátása szerint a tűzzománc egy olyan képírás, ami sokkal ősibb, mint a mechanikus írásmódok. Akárcsak az egyházi vagy népi kultúrában előforduló nagyszerű alkotások, szavak nélkül közvetítenek üzenetet a nézők felé. Az ily módon leképzett mondandók a nyelvi akadályokon túl eljutnak a nézőkhöz. A tűzzománc egy olyan műfaj, ahol folyamatos a tanulás, a kísérletezgetés, Nyugat-Európában óriási kultúrája van. Ott úgy ismert, mint „erdélyi sodronyzománc”, mivel az erdélyi ötvösök fejlesztették ki, lassan feledésbe merül. Elekes Gyula feltett szándéka ezt valamilyen módon visszahonosítani, vagy legalább ismertté tenni. Gyerekek és felnőttek tanítása mellett, alkotótáborokat is szervezett.

„Hogyan készül a tűzzománc? – Magáról a technikáról annyit kell tudni, hogy tulajdonképpen egy nagyon finom kvarcüveget használunk, amely bizonyos oxidokkal van dúsítva. Ez az üveg reakcióba lép az elektromos kemencében történő olvasztás, égetés során a hordozó anyaggal, ami rendszerint vörösréz. Az arany, ezüst, a vörösréz vagy egy speciális, nagy széntartalmú acél zománcozható anyagok. Mi inkább a vörösrezet részesítjük előnyben.” (Részlet egy Elekes Gyulával készült interjúból, Székelyhon, 2010)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.