Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

album es konyvbemutato Muranyi Muzsnay JaszMurányi Sándor Olivér író és Matza Teréz képzőművész A medvék nem késnek című kötetének, valamint Muzsnay Ákos grafikus életmű-albumának bemutatójára kerül sor 2021. augusztus 31-én, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, a Bod Péter Megyei Könyvtár társszervezésében.

A rendezvényen Murányi Sándor Olivér és Muzsnay Ákos beszélgetőtársa a Csendes Toll művésznéven is ismert Jász Attila költő, író.

Murányi Sándor Olivér (1974, Székelyudvarhely): író, irodalomszervező, harcművész, néptáncos. Az elmúlt évtizedben számos, jeles magyarországi alkotókat közönség elé szólító sepsiszentgyörgyi író-olvasó találkozó, könyvbemutató aktív előmozdítója, közreműködője. A több rangos szakmai díjjal és ösztöndíjjal elismert szerző kötetei: Üres és Teli (Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány, 2007); Felnyomták szentnek (Erdélyi Híradó Kiadó – Előretolt Helyőrség Páholy, 2007); Zordok, a székely szamuráj (Kalligram Kiadó, 2012); Medvenéző (Új Forrás Kiadó – Alutus, 2017); A medvék nem késnek (Új Forrás Kiadó – Alutus, 2021).

Muzsnay Ákos (1945, Budapest): autodidakta művész. Szellemi mesterének Kőrösi Csoma Sándort és Kondor Bélát tekinti. Grafikák mellett érmeket készít, kisplasztikával is foglalkozik. Egyéni kiállítása volt Budapesten, Szentendrén, Békéscsabán, Berlinben és Hamburgban. 1977-tól rendszeresen részt vesz a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlatokon. Csoportos tárlaton szerepelt 1978-ban a Magyar Nemzeti Galériában, 1979-ben Londonban, 1981-ben Milánóban. Díjai: az Országos Grafikai Biennále díja (1983), Kondor-plakett (1985, 1987, 1989). A Legszebb Magyar Érem díjat 1994-ben kapta meg. Magyarországi közgyűjteményekben egyebek mellett a Magyar Nemzeti Galériában, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban és Hódmezővásárhelyen, a Tornyai János Múzeumban találhatók munkái.

Dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása A medvék nem késnek című kötethez:

Murányi Sándor Olivér és Matza Teréz könyve az erdőkbe és a barlangokba kalauzol, figyeli, mint érkeznek az erdélyi havasok félelmetesnek hitt nagyvadjai. A medvét fényképező rajongók tudják, érzik és éreztetik, a medvék révén az élni akaró természet üzenetét fogják föl. Kiszakadva a városok, a foglalatosságok határolt világából, közelre, valami valóságosra és távolabbra, valami harmonikusra, még el nem rontottra találnak. A szereplők különféle helyekről érkeztek, de egyeznek abban, hogy az életet tisztelni kell, a medveéleteket pedig lehet érdemesnek tartani a megörökítésre. A különöset keresik (esetleg messzi földön), a szépet is, különös formájában. A történetek és azok képzőművészeti értelmezése olyan történetsort szerkeszt, mely a hagyományost a maihoz vezeti át, a maiban pedig felvillantja a hagyományost. A medvés erdő egyszerre szűk tere a kíváncsiskodóknak és tág tere azoknak, akiknek a természet, csendjével és félelmetességével, a meghitt, otthonos létezés felejthetetlen helye.

A nemrég megjelent album és prózakötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, a meghívott író és grafikus dedikálja azokat.

A rendezvényt társszervezői mellett támogatja a Szépírók Társasága (Budapest).

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.