Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

tamasi aron szinhazÚj helyszínen, a sepsiszentgyörgyi Dohánygyár udvarán tartja évadnyitó előadását a Tamási Áron Színház, ahol valószínűleg sosem játszottak még színházi előadást. Pintér Béla A sütemények királynője című darabját láthatja ott a közönség vasárnap, augusztus 29-én, azt követően pedig a Pappa mia, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett és a Pam param lesznek a 2021/2022-es színházi évad további előadásai. Szeptember 16–20 között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem pályakezdő rendezői mutatkoznak be Sepsiszentgyörgyön egy miniévad keretében, ezen kívül műsoron lesz még szeptemberben a Kaisers TV, Ungarn. és a Lift is.

„Nehéz időszakon vagyunk túl, és bízunk benne, hogy a nézők is annyira kiéheztek a színházi élményekre, mint mi, ezért megpróbáltunk minél gazdagabb és változatosabb évadot tervezni. A színház a nézők és alkotók közös élménye, mely mindenekelőtt együttlétet feltételez, de kissé elszoktunk ettől a pandémia miatt. Az online tér sok izgalmas kísérletre adott lehetőséget, de ezek által veszélybe került a színház egyik mindenkori ismérve, az itt és most jelleg, mely nélkül valójában nem lehet színházról beszélni. Az utóbbi évek során magányosabbak lettünk, riadtabbak lettünk, egyre jobban hiányoznak azok a pillanatok, amelyekben egymásra találhatunk... Tudjuk, hogy nem lesz könnyű feléleszteni a színháznak ezt az emberi oldalát, de az új évad műsortervével mi erre törekedtünk. Nézők nélkül azonban hiábavaló a fáradozásunk. Reménykedünk, hogy a közönség is partnerünk lesz abban, hogy újra igazi színházi élmények részesei lehessünk.” – nyilatkozta az új évad küszöbén Bocsárdi László igazgató.

A Tamási Áron Színház és az M Studo műsorrendje 2021. agusztusi és szeptemberi időszakraPintér Béla A sütemények királynője című darabját Pálffy Tibor rendezte, egyike volt ez azoknak a felolvasószínházi előadásoknak, amelyek a színházak bezárása után szabadtéren várták a közönséget. A produkció egy olyan család életébe nyújt betekintést, melyben a gyermekek és felnőttek egyaránt súlyos kereszteket cipelnek, vagyis pontosan úgy élnek, mint közülünk sokan.

Az Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadást Radu Afrim írta és rendezte, akinek varázslatos színpadán a leghétköznapibb emberekkel is csodák történnek. Az előadás június végén elnyerte a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának fődíját, Benedek Ágnes az előadásban nyújtott kiemelkedő alakításáért elnyerte Kisvárda Város Polgármesterének díját, Kali Ágnes pedig a 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díj idei kitüntetettje volt két előadás dramaturgiai munkájáért, melyek közül az egyik ez a produkció volt.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem égisze alatt működő Stúdió Színház egy Shakespeare-sorozattal érkezik Sepsiszentgyörgyre, a neves angol szerző Lear, Ahogy tetszik és Macbeth című darabjait pályakezdő rendezők, Juraszek Zsuzsa, Szilvay Máté és Demeter Márk-Cristopher vizsgaelőadásaiként mutatták be idén tavasszal. A nevezett fiatal rendezők Bocsárdi László rendezői osztályának végzősei, az ő évfolyamtársuk volt Kiliti Krisztián is, aki a múlt évad végén az Életigen című előadást rendezte a Tamási Áron Színházban, így a sorozat részeként ez az előadás is újra műsorra kerül.

O. Horváth Sára Életigen című műve színpadra íródott, de valójában nem drámai helyzetekből épül fel. Kiliti Krisztián rendező szerint inkább forgatókönyvre emlékeztet a szöveg, mely többsíkú és rengeteg témát érint, ezenkívül a zene is fontos eleme a produkciónak. A darab központi témája a hiány érzete, a halál és az ehhez kapcsolódó félelmeink, de az alkotók igyekeztek megtalálni a derűt a bemutatott sorsokban. Mindig van remény – üzenik, de csak akkor lehet túllendülni a nehézségeken, ha felvállaljuk ezeket.

Pintér Béla Kaisers TV, Ungarn. című darabja Markó Róbert színházkritikus szerint: „torokszorítóan vicces, kérdve kifejtő tanulmány a hazaszeretetről”. Az előadást hét évvel ezelőtt vitte színre a Tamási Áron Színház társulata Porogi Dorka rendezésében, de még mindig érdeklődik iránta a közönség. A történet képzeletbeli főhőse Baráznay Ignác, a Szabadságharc mártírja, akinek tisztázatlan halála után negyven évvel leánya, Amália, egy különös transzcendens utazás során visszakerül 1848-ba, s az ott akkor már működő császári televízió, a Kaisers TV munkatársaként éli át a szabadságharc eseményeit.

A Pappa Mia, a Pam param és a Lift az M Studio Mozgásszínház társulatának előadásai. A Fehér Ferenc által rendezett Pappa mia négy barátról szól, akik gyerekkoruk óta együtt vannak, azonban egy nap minden megváltozik, amikor az unalmas hétköznapokból új kalandok felé indulnak. A Pam Param egy Andrea Gavriliu által rendezett dinamikus produkció, melyben a mozgásnyelv szoros kapcsolatban áll a hanggal. Csupa nem szokványos mozgásformából épül fel, és tele van játékossággal, kreativitással, komolyan vett komolytalansággal. A Lift, melyet ugyancsak Fehér Ferenc rendezett, az M Studio eddigi egyik legsikeresebb előadása, mely számos külföldi táncfesztiválon vett részt az évek során Magyarországon, Újvidéken, Bulgáriában, Horvátországban, Németországban és Iránban.

Nagyszerű közös színházi élmények reményében szeretettel várjuk Önöket a 2021/2022-es évadunk előadásaira. Jegyek már kaphatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában. Érdeklődni, jegyeket foglalni a 0267 312 104-es és 0728 083 336-os telefonszámokon lehet.

Találkozzunk újra a színházban!

Fotó: Barabás Zsolt – A sütemények királynője.
A Tamási Áron Színház közleménye.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.