Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Nosztalgia divatbemutató Tordai Hajnal jelmezeibőlA sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet az Őszi Vásár és Kultúrszüret keretében Boldog Békeidők címmel korabeli divatbemutatót szervez 2021. szeptember 18-án, szombaton, 16 óra 30 perctől a megyeszékhelyen. Indulás a Főtérről.

A bemutatón szereplő ruhákat és korabeli kiegészítőket a jelmeztervezés nagyasszonya Tordai Hajnal, az MMA jelmez szakosztályának vezetője, érdemes és kiváló művész tervezte, akinek munkássága  kiterjed mind a nemzetközi porondra, mind Magyarország színházaira: a Nemzeti Színház, Madách Színház, Magyar Állami Operaház, Erkel Színház, Nemzeti és Pesti Magyar Színház vezető tervezője volt. Tordai Hajnal neve elismert színháztörténeti és szcenográfiai kiállítások létrehozójaként a Nemzeti Színházban, a József Attila és Pécsi Országos Színházi Találkozón, a Bálványosi Nyári Egyetemen, Tusnádfürdőn és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen is.  A bemutató aktualitását Tordai Hajnal közelgő születésnapja is indokolja, amely előtt tisztelettel adózik a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet. A szombati divatbemutatón látható ruhákat nyáron a Szilvássy Carola életét bemutató dokumentum-film forgatása alkalmából válogattuk. A filmet – mely erdélyi színészek közreműködésével készült – jövő év folyamán mutatják be a mozikban.

Az illusztrációként hesznált fotók, 2017-ben, a „Mesélő jelmezek” című kiállításon készültek.

A ruhák a századforduló (1890-1920) divatját mutatják be, amikor a művészet a polgári szabadidő részévé vált, egy nehéz munkanap után a kikapcsolódást és szórakozást jelentette számukra. Ekkor született meg a mozgókép színház is. A divat területén (főleg a női divatban) jelentős változás történt, hiszen a viktoriánus pompa kezdett eltűnni és a nők végre megszabadulhattak a kényelmetlen fűzőktől.

A századforduló embere számára gyakori és kedves időtöltés volt az olvasás. A korabeli olvasó a maitól eltérően viszonyult az írott drámához, illetve a néző a színjátékhoz. Az erőteljes emocionális élményt keresték, többre értékelték a színészi játékot a színdarab egészének mélységénél, erejénél, igazságánál.

A bemutató ennek a korszaknak a hangulatát igyekszik becsempészni az esemény helyszínéül jelölt, Szabadság térre. Az érdeklődők elkísérhetik modelljeinket a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermébe, ahol korabeli irodalmi kávéház, kvízjáték és filmvetítés várja az érdeklődőket.

Szervezők: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Bod Péter Megyei Könyvtár

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.