Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Romsics Ignác előadása Sepsiszentgyörgyön2021. október 4-én, hétfőn 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében kerül sor Romsics Ignác magyarországi történész Trianon másodszor. Az 1947-es párizsi békeszerződés című előadására, amelynek szervezője a csíkszeredai Székelyföld folyóirat, partnerségben a könyvtárral.

Az előadásról: Bár a történelmi Magyarország szétesését általában Trianonhoz szoktuk társítani, Erdély Romániához kerülése sokkal inkább felfogható egy olyan folyamatként, amelynek az 1918-as év eseményei, illetve az 1920. június 4-i békeszerződés csupán a kezdetét jelentették, és amely végpontjának az 1947. február 10-én megkötött párizsi békeszerződés tekinthető. Az előadás ez utóbbi – a trianoninál sokkal kevésbé ismert – békeszerződést, illetve annak előzményeit és következményeit mutatja be.

Az előadóról: Egy felmérés szerint az idén hetvenéves Romsics Ignác történész - Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke után - a magyar tudományos élet második legtekintélyesebb személyiségének számít. Munkássága során számos olyan témát dolgozott fel, amely valamilyen módon Erdélyhez kapcsolódik: írt könyvet Bethlen Istvánról, az 1920-as trianoni és az 1947-es párizsi békeszerződésről, a Székelyföld folyóirat júliusi számában megjelent, Erdélyi útjaim és kötődéseim című írásában pedig személyesebb hangon is beszámolt a térséghez fűződő viszonyáról. 2018-ban kiadott, Erdély elvesztése című munkája hosszú ideig vezette a Bookline eladási listáját történelem kategóriában. A Széchenyi-díjas történész ezúttal a Székelyföld kulturális folyóirat meghívására látogat szűkebb pátriánkba.

 

A rendezvényre az érvényes járványügyi intézkedések betartásával kerül sor, legtöbb 80 személy részvételével. A maszkviselés és a távolságtartás kötelező!

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.