Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Visor – Székelyföldi Fotófesztivál – 2021Október 8-án kezdődött a 12. Székelyföld Napok egyik kiemelkedő rendezvénye, a VISOR – Székelyföldi Fotófesztivál. A fotóünnep nyitóeseménye az objektív mögött álló művészeket, fényképészeket hívta közös műhelymunkára Vancsó Zoltán fotográfus, fotóriporter vezetésével. Vancsó a hétköznapok részévé vált „fotózgatás” és az Insta világ felszínességével szemben kínált alternatívát a jelenlevő fényképészek számára, elméleti előadása után a fotósok feladatot kaptak, amelyet később közösen értékeltek ki az elhangzottak alapján.

19 órától a Magma Kiállítótérrel együttműködésben nyílt meg Várnagy Tibor: Photoessential? Kamera nélkül készült fotográfiák címet viselő tárlata. A cím a kiállításon bemutatott sorozatok sajátosságára utal: a fényérzékeny anyag alapvető tulajdonságait kiaknázó, azokra építő eljárással készült művek a fotográfiai kép létrejöttének esszenciális, elemi jellegzetességeit viselik magukon. A kiállításon szereplő, kamera nélkül bemutatott művek legnagyobb csoportja az 1985 és 1987 között készült TV-kontaktoké: ezek létrehozása során az alkotó közvetlenül készített negatívba átfordított másolatokat a televízió képernyőjén át sugárzott képekről.

A szombati program Vancsó Zoltán fotográfus egyéni kiállításának megnyitójával kezdődött, ahol elsőként Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője köszöntötte a fényképészt, a megjelent fotósokat, fotóklub-elnököket és az egybegyűlteket: „Nagy öröm számomra, hogy ezekben a nehezebb időkben is alkalom adódott a találkozásra. Az elmúlt év tapasztalata azt mutatja, hogy a nehéz helyzet, amiben vagyunk, a művészetek terén tevékenykedő emberek munkásságát szelektálta, nehezítette.” Vancsó Zoltán fotográfus kiállítását méltatva hozzátette: „Külön köszönet Vancsó Zoltánnak, aki a körülmények ellenére személyesen itt van köztünk. Nagyon hálásak vagyunk neki, hiszen nem csak a saját művészeti anyagát hozta el hozzánk, hanem arról is tart műhelymunkát, hogy mi a titka, hogyan látja ő ezeknek a fotóknak a létrejöttét.

Szebeni Szabó Róbert fotográfus is méltatta a kiállítást: „Vancsó Zoltán kiállított fotói utat mutatnak egyfajta csend fele: ahogy felfeslenek a képeknek a tartalmai, elkezdjük meghallani azokat a finom neszeket, azokat a hangokat, amelyek a képben benne vannak. Egy elcsattant csók, egy fuvallat, egy mankónak a koppanása a kövezeten. Ezek a képek hangosak, ha az ember megfelelően közelít hozzájuk.

Vargyasi Levente, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, az esemény szervezője a 3. Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének kiállításmegnyitóján köszöntötte a jelenlévő kollégákat és a közönséget. Elmondta, hogy a közösségben gondolkodó fotóklubtagok igénye szülte az idei szemle kiállítását és katalógusát: „a Székelyföld Napok mottójához igazodva, az idei téma a férfi, mint családfő, családfenntartó, példakép, mint a nő társa szerepel. Köszönet illeti mind a 86 klubtagot, fotográfust, hogy a beküldött műveikkel nemcsak kordokumentumot állítanak, de egyéni látásmódjukat meg is osztják alkotótársaikkal. ” 12 órától sor került a Székelyföldi fotóklubok fórumára is, majd 15 órától Vancsó Zoltán Szándéktalan fény című filmszerűvé összevágott képanyaga zenés, képzeletbeli utazásra hívta a nézőket, érdeklődőket.

Wabi-sabi név alatt esztétikai látásmódra, az utcai fotózásra, mint vizuális jegyzetre összpontosított Mira Marincas egyéni kiállítása, amely „világnézetének középpontjában az elfogadás és a tökéletlenség áll, amely a tökéletlenségek túllépésének, a sorozatok kiterjesztésének folyamatán keresztül, a vizuális elemek különböző montázsainak újrakontextualizálásával való állandó modulációk révén újabb és újabb elemeket kapcsol össze.

Október 10-én, vasárnap, az esemény záróakkordjaként Nemlét és örökkévalóság címmel Vancsó Zoltán filmjére invitálták a fotográfia szerelmeseit, akik a vetített fotókon túl a zenei aláfestéseknek és az alkotó személyes bevezetőjének köszönhetően különleges élményben volt részük.

 Szervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa

Társszervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Székely Nemzeti Múzeum, Háromszék Táncegyüttes, Kónya Ádám Művelődési Ház, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, Tein Teaház

 

Kiállításmegnyitó – Várnagy Tibor Photoessential?
Magma Kortárs Kiállítótér, 2021. október 8.
* A kiállítás 2021. novembert 14-ig látogatható, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11-19 óráig, a Magma Kortárs Kiállítótérben


Kiállításmegnyitó – Vancsó Zoltán fotográfus egyéni kiállítása
Szabadság tér, 2021. október 9.
* A kiállítás 2021. novembert 8-ig tekinthető meg Sepsiszentgyörgy főterén (Szabadság tér, a Tamási Áron Színház előtt)


Kiállításmegnyitó – 3. Székelyföldi Fotóklubok Szemléje
Szabadság tér, 2021. október 9.
(Csoportkép: Szebeni-Szabó Róbert)
* A kiállítás 2021. novembert 8-ig tekinthető meg Sepsiszentgyörgy főterén (Szabadság tér, a Tein Teázó előtt)


Kiállításmegnyitó – Mira Marincaş Wabi-sabi
Tein Teázó, 2021. október 9.
* A kiállítás 2021. novembert 8-ig tekinthető meg a Tein Teázóban.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.