Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Kiadói est könyvbemutatókkal és zenével a Bod Péter Megyei KönyvtárbanAz irodalom avatott tolmácsolói címmel szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron-termében, a szombathelyi Savaria University Press Alapítvány kiadói estjét és többes könyvbemutatóját, 2021. október 13-án, szerdán, 17 órai kezdettel.

A rendezvény magyarországi vendégei: Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi tanár és Süth Gabriella szerkesztő.
Közreműködnek: Kispál Ágnes-Evelin és Kispál Attila, valamint a házigazda, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.
Fellép a sepsiszentgyögyi Plugor Sándor Művészeti Líceum fuvola kamaraegyüttese (művészeti vezető: Császár Katalin).

Az esten a következő könyvek kerülnek közönségközelbe:
„Negyven pillanatkép”. A marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak irodalmi esszéi. (Szerkesztők: Fűzfa Balázs, Süth Gabriella)

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói nem irodalmárok lesznek, de vélhetően egész életük az irodalom közelében telik majd el – szűkebb szakterületüktől függetlenül. Használói, alkalmazói, művészei lesznek az irodalom életre keltésének: színészként, teatrológusként, dramaturgként, népművelőként, bábszínészként és más effajta, gyönyörű hivatások művelőiként. Már akkor is nagy barátai voltak az irodalomnak, amikor felvételiztek erre az egyetemre. A portréik hátoldalán közölt idézetek, szállóigék, mottók is bizonyítják elhivatottságukat. Esszéik pedig, amelyekből ez a kötet összeállt, mindenekelőtt azt mutatják meg, hogy az irodalomnak nemcsak avatott tolmácsolói, hanem értői is – már most, „növendék” korukban.

„Sejtjeimbe vackolódó föld”. Antológia a határainkon túli magyar irodalomról, nyelvről, kultúráról (Szerkesztő: Fűzfa Balázs, Süth Gabriella, Sárközi Balázs)

„Egy ilyen fajta kötet szerkesztésekor a szerkesztők mindig mentegetőzni kénytelenek. Annyi szempontot kellene (kellett volna) figyelembe és számba venniük, amennyit jószerivel lehetetlen. Ezért mi arra gondoltunk, hogy állítsunk össze egy olyan antológiát, amely valamilyen módon elsősorban a mához, a mai olvasókhoz szól. Legyen tehát sok-műfajú ez a könyv. Aztán legyen súlyos is – szó szerint – mindenképpen. Legyen benne irodalomtudomány, nyelvészet, talán egy kis történelem, egy kis színház és persze sok vers, novella, azaz szépirodalom – hogy tárcákról és esszékről ne is beszéljünk. És kellene persze néhány kép, esetleg fotók. Nem illusztrációk, hanem olyasfajta képek, amelyek rejtett szimbolikájukkal szólítják meg az olvasót. Abban bízunk, hogy a sorstól egymás mellé rendelt szövegek így együtt mégiscsak tudnak valami olyan fontosat mondani a körülöttünk lévő valóságról, amely másképp elmondhatatlan – amelyet csak ezek a szövegek képesek közvetíteni számunkra: együtt és ebben a sorrendben. Hogy az a titkos, belső harmónia, amely mindannyiunk lelkének féltett vágya és kincse, ne rendülhessen meg soha, hanem csakis épülhessen a szavak által, a magyar nyelv és kultúra által. (…)” (Fűzfa Balázs: Utószó)

Láng Gusztáv: Dsida Jenő költészete
A könyv első része a kolozsvári Kriterion Könyvkiadónál 2000-ben megjelent, azonos című kötetnek a szerző által frissített és bővített anyagát tartalmazza. A Kérdezz másképp című Láng Gusztáv-kötetben napvilágot látott tanulmányai később keletkeztek.

Fűzfa Balázs: Létezésformák. Interjúk, esszék, tanulmányok (2017–2021)
„Ami talán a legfontosabb, hogy azt tudjuk érzékeltetni a gyerekkel, hogy a nyelv az emberiség legmagasabb rendű találmánya. A gőzgép, a léghajó vagy a repülőgép semmiségek a nyelvhez képest. A nyelv elvonatkoztató képességében megjelenő emberi gondolkodásnak a méltósága, magasrendűsége a legnagyobb találmány – természetesen minden nyelvben egyformán; nagyon fontos hangsúlyozni mindig, hogy kultúrák és emberek között nincsen különbség.

E kötet írásai egy interjú kivételével az elmúlt négy évben keletkeztek. Az ember nehezen dönti el, hogy egy effajta kötet összeállításakor mi maradjon ki és mi az, ami esetleg később, születése után évekkel is méltó lehet még az olvasói figyelemre. Persze aki ír, mindig ezzel a kérdéssel birkózik: érdemes-e, fontos-e, az emberek figyelmére méltó-e az, amit csinál. Aztán általában úgy dönt, hogy talán igen. (...)”

A rendezvényre a Sepsiszentgyörgyre érvényes járványügyi intézkedések betartásával kerül sor, legtöbb 70 személy részvételével. A belépéshez a résztvevőnek igazolnia kell a következők egyikét: be van oltva; negatív koronavírus-teszttel rendelkezik; az elmúlt hat hónapban átesett a fertőzésen. A teremben a maszkviselés és a távolságtartás kötelező.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.