Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Múltból jövendőt – a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének könyvbemutatója2021. december 14-én, kedden 18 órakor könyvbemutatóra kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvár Gábor Áron-termében.

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) által kiadott, Múltból jövendőt című, Történelem hazulról alcímű kötetet ismerteti Galbács Pál, a könyv ötletgazdája és Szekeres Attila, annak szerkesztője. Köszöntőt mond Bedő Zoltán, a SZMÚE elnöke. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A harminchét társszerző közül többen jelen lesznek a rendezvényen.

Galbács Pál ötlete nyomán az országhatárok által szétszabdalt magyarságot képviselő, illetve az óceánokon túlra sodródott újságírók, írók közreműködésével született a kötet. A Kárpát-medencei magyarság évszázados töredezettségével összefüggő tárgyi emlékek képei köré, azok kapcsán írt gondolatok, történetek alkotják. Harminchét társszerző – nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem a Székelyföldről a Hawaii-szigetekre, Ausztriába, Németországba, a Partiumból Ausztráliába, Kárpátaljáról Kanadába sodródott kollégák – munkáját szerkesztette egybe Szekeres Attila, aki megállapítja Történelemszilánkok című, Tegnapról holnapra alcímű előszavában: a közölt történetekből tisztán leszűrődik, hogy nekünk, magyaroknak, bárhova is vetett a sors, közös nyelvünkön kívül közös a múltunk is. Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem történelmében is. A múltat ismernünk kell, meg kell értenünk, belőle erőt kell merítenünk, és a mában élve érdemes a jövőbe tekintenünk.

Az Olvasó kezébe bocsátjuk ezt a könyvet, táplálkozzék belőle. Gondolkodjék el a maga, családja, nemzete múltján, kutasson fel, őrizzen meg és adjon tovább tárgyi emlékeket, írott és képi forrásokat, szellemi hagyományokat a maguk és utódaik gyarapodására.

A gazdagon illusztrált könyvet Szabó Kriszta tördelte. A borítót Léphaft Pál neves vajdasági karikaturista tervezte.

A kötet a helyszínen megvásárolható lesz.

A rendezvény az érvényes járványügyi szabályozásokhoz (zöld igazolvány vagy negatív teszt felmutatása, maszkviselés, távolságtartás) alkalmazkodik.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.