Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tóték SzékelyföldönA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház a Magyar Kultúra Napja alkalmából kültéri kiállítást mutat be „Tóték Székelyföldön” címmel.

A kiállítás 2022. január 22 – január 30. között látható a Tamási Áron Színház előtti téren.

„Milyen varázslók ezek – a színészek és a rendező? És milyen varázslat ez – a színészek, a rendező és a közönség együtt? A halkuló moraj a nézőtéren, a szétnyíló függöny susogása, a díszlet, és aztán az első szó, mely elhangzik a fényszórók kereszttüzében, és elmond valamit, amit én írtam ugyan, de most mégis másként hangzik, többnek, jobbnak, igazabbnak? És ami szomorú volt, most mitől szomorúbb? És ami mulatságos, most mitől nevettetőbb? És mi az, ami föllebegteti és egyszerre sokszínűvé és sokértelművé teszi, ami a papíron csak mondat volt, szó és betű?”- írja Örkény István a Marosvásárhelyi Állami Magyar Színház műsorfüzetében.

Mi lehet kiválóbb lehetőség a Magyar Kultúra Napján, mint egy körpanoráma áttekintése, Örkény Tóték című darabján keresztül. A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy köszöni a lehetőséget, hogy a Tamási Áron Színház felkérése nyomán felidézhettük Örkény István kérlelhetetlen logikáját, hozzáállását a világhoz, rendjéhez és rendetlenségéhez.

Kétnyelvű kültéri kiállításunk, az Örkény Tóték előadások székelyföldi és magyarországi bemutatóinak világába enged betekintést, hogy felidézze azokat az emlékezetes pillanatokat, amikor éppen Örkény István szemüvegén keresztül nézhettük a világot.

„Ha jól meggondolom, ez az első színdarabom. Ezt azért kellett jól meggondolnom, mert egyszer már írtam egyet, de azt nem mutatták be. No már most: milyen színdarab az, amit nem mutatnak be? Lehet, hogy rossz. De lehet jó, sőt nagyon jó, sőt remekmű. Mégis, amíg el nem játsszák, nem színdarab. A színdarab úgy lesz azzá, ami, hogy színre kerül. Ettől valahogy beteljesül, átlényegül, megnemesül. Jobb lesz, mint a papíron volt.”

Köszönjük a „varázslatot” a Tamási Áron Színháznak, azt, hogy lehetőséget adtak a darabnak újra, hogy testet ölthessen. Ugyanakkor arra buzdítjuk a közönséget, hogy mélyedjenek el a kültéri kiállításunk anyagába, nézzék meg mikor, hol és hogyan képzelték el ezt a világot.

Szembetűnő hasonlóságok és különbségek láthatók, feledhetetlen alakítások, várt és nem várt teljesítmények. Egytől-egyig gondosan, kreatívan felépített inspiratív terek, plakátok színpadképek születtek a mű nyomán. Nem volt könnyű dolgunk a válogatásban, hiszen az egész Kárpát-medencében Örkény aktualitása rendkívüli előadásokat szült. Így folyamatosan szűkítenünk kellett a teret, amelynek bemutatására törekedtünk, de nem volt hiábavaló a törekvés, a szélesebb gyűjtés, hiszen az anyag gazdagsága és bősége azonnal felvetette az igényt, hogy tavasszal egy szélesebb panorámával mutassuk be az örkényi univerzumot.

Hálásan köszönjük az erdélyi és magyarországi színházi és muzeális intézményeknek az együttműködést, az önzetlen segítséget, amelyet nyújtottak. A Tamási Áron Színház számos munkatársának a filológiai munkát, valamint Szebeni-Szabó Róbert fotográfusnak a szerkesztést és a grafikai kivitelezést.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.