Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamás Anna textilművész kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban2022. március 25-én pénteken, 18 órakor kerül sor Tamás Anna (1945-2010) textilművész kiállításának megnyitójára az Erdélyi Művészeti Központ emeleti kiállítóterében.

A tárlatot Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Nagy Miklós Kund művészeti író nyitja meg.
Kurátor: Bordás Beáta

A kiállítás megtekinthető: 2022. március 26. és május 14. között, keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 11-től 18 óráig.

Hangulatképek a kiállításmenyitóról:

A marosvásárhelyi születésű Tamás Anna (1945–2010) nemzetközi szinten is elismert textilművész, díszlet- és divattervező volt.

A marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumban végzett, majd 1964–1970 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola textil szakán, Ileana Balotă tanítványaként folytatta tanulmányait. Már a főiskola befejezésének évében első díjat kapott a bukaresti Országos Ifjúsági Szalonon. 1968 óta vett részt az országos és a Maros megyei tárlatokon. Első egyéni kiállítása éppen Sepsiszentgyörgyön volt 1969-ben. A hetvenes–nyolcvanas években készített nagyméretű textilmunkái, faliszőnyegei számos külföldi nagyvárosban, többek között Athénban, Prágában, Berlinben, Szófiában, Washingtonban megrendezett román iparművészeti kiállításon vagy nemzetközi rendezvényen szerepeltek. Az haute lisse technikájú faliszőnyegek mellett tértextileket is készített. 1974–1985 között a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozott, több mint 50 előadáshoz készített terveket. 1985-ben az Amerikai Egyesült Államokba disszidált egy new yorki kiállítás apropóján. A kitelepedését követő kezdeti nehéz évek után reklámgrafikával és ruhatervezéssel foglalkozott, neves divatcégeknél (többek között Adrienne Vittadini, Bill Blass, Burberry of London és Ralph Lauren) dolgozott. 2002-től a Parsons School of Design tanára volt. 2010 február 10-én hunyt el New Yorkban.

Tamás Anna tehetsége már fiatal korában országos szintű elismertségnek örvendett. Nagyméretű faliszőnyegeivel már az 1970-es évek elejétől sikereket aratott. Antromorf és organikus formákat ötvöző motívumait nagy technikai tudással jelenítette meg többnyire haute lisse technikával szőtt monumentális faliszőnyegein. Textilművészeti munkássága 1985-ös kitelepedésével részben megszakadt, hiszen az Egyesült Államokban már nem készített újabb faliszőnyegeket. Többek között ennek tudható be, hogy a korabeli katalógusok és archív felvételek alapján rekonstruálható hagyatéka csupán 20-30, olykor a 4 méter szélességet is meghaladó kompozíciót foglal magába.

E művek egy része romániai közgyűjteményekbe került, a legtöbb jelentős darabot viszont 1985-ben a művésznő magával vitte New Yorkba, s így azóta sem voltak láthatóak Romániában. Jelen kiállítás tizenegy olyan faliszőnyeget tár a közönség elé, amely több évtizedes távollét után, hazatértüket követően, elsőként az Erdélyi Művészeti Központban tekinthetőek meg újra. Emellett a kiállításon szerepel két másik monumentális kompozíció is, amelyeket a Székely Nemzeti Múzeumtól illetve a Maros Megyei Múzeumtól kölcsönöztünk. A tárlat és az április közepére tervezett katalógus kísérletet tesznek Tamás Anna textilművészeti munkásságának összegzésére, rendszerezve a lappangó vagy ez alkalommal be nem mutatható műveket is.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.