Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szilágyi V. Zoltán grafikusművész és rajzfilmrendező kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban2022. április 1-én, pénteken 18 órakor nyílik Szilágyi V. Zoltán grafikusművész és rajzfilmrendező kiállítása a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében. Házigazdaként dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője mond köszöntőt, majd a tárlatot a grafikus és rajzfilmrendező lánya, Szilágyi Róza Tekla, művészeti író, a kiállítás kurátora nyitja meg. Az esemény előestéjén, 2022. március 31-én, csütörtökön, 17 órától, a Művész Mozi Fellini-termében levetítjük A világlátott egérke című, Kányádi Sándor meséjét vászonra vivő, gyerekfilm-sorozat néhány részét, illetve az alkotó által írt és rendezett szerzői rövidfilmeket, majd Szilágyi V. Zoltánnal az EMűK munkatársa, Száraz Anna beszélget.


„A főhőssé váló tehetetlenül bámészkodó ember, a vigyora mögé bújó félkegyelmű, a kezét összekulcsoló és békességet sugárzó idős táti, a gravitáció ellen dolgozó figurákmind-mind egy megélt és megtapasztalt világ alakjai, akik a rajzokon vizuális kellékekké válva mesélik el a történelem megélésének nehézségeit, a társadalom nyájjellegéből fakadó problémákat, egy, a saját derűjét, őszinteségét, lényeglátási képességét és nem utolsósorban humorát megőrizni igyekvő ember, azaz édesapám tolmácsolásában.”
(Szilágyi Róza Tekla)

A Szilágyi V. Zoltán (szül. 1951, Kékes) erdélyi származású, jelenleg Kecskeméten élő grafikusművész, Balázs Béla-díjas filmrendező. 1976-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán diplomázott. 1976–85 között a bukaresti Animafilm Rajzfilmstúdióban rendező és tervező munkakörben dolgozott. Közben a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Főiskola rajzfilmrendező szakán tanult, itt 1986-ban végzett. Romániában több sorozatfilm, díszlettervezés, figuratervezés, filmgrafika után írt és rendezett három szerzői animációs filmet, az 1980-as Gordiuszi csomó, az 1982-es Aréna, illetve az 1983-as Monológ című alkotásokat, ezeket számos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták és bekerültek a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) gyűjteményébe. Grafikusként is több csoportos kiállításon vett részt, könyvterveket, borítókat, címlapokat és illusztrációkat készített a Kriterion, a Ion Creangă, a Meridiane és a Didactică kiadók számára. 1987-ben Magyarországra telepedett át, itt 2015-ig a kecskeméti rajzfilmstúdiónál dolgozott nemzetközileg elismert rendezőként.

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás összefoglaló jellegéből adódóan igyekszik minél többet felvillantani az életműből: a gyermekkori rajzok, könyvtervek, illusztrációk és sorozatok mellett megidézi Szilágyi V. Zoltán rajzfilmes munkásságát is, ezzel kísérletet téve az alkotói életmű legjellemzőbb olvasatainak felsorakoztatására A rajzokban közös az emberi szem természetes működésének megfigyelésén alapuló képszerkesztési elv alkalmazása: a fókuszpontban álló részlet teljes kidolgozottsága, a járulékos elemek jótékony, a felismerést segítő felvázolása és a képzeletbeli horizonton kívül eső momentumok leheletfinom vonalakkal történő, jelzésértékű körvonalazása. Az érdekesség az, hogy a hosszú órákon keresztül rajzolt motívumok nem saját címmel és kerettel a falra kerülő művek, hanem egy adott, éppen aktuális szerzői film kulcsrajzai voltak. Ennek tekintetében lenyűgöző a kimerevített képkockák minősége – valamint a rajtuk keresztül megfigyelhető alkotói attitűd következetessége, az álló- és mozgóképben rejlő lehetőségek médiumokon átívelő hasznosítása.

A kiállítás 2022. május 7-ig, új nyitvatartási renddel, keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 11 és 18 óra között látogatható.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.